Ratifikacija nakon izbora ministara

U kalendaru Senata predviđene rasprave o sedam novih ministara koje je predložio američki predsjednik
26 komentar(a)
Kapitol hil, Foto: Shutterstock
Kapitol hil, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.02.2017. 06:34h

Male su šanse da američki senatori odluče o prijemu Crne Gore u NATO, prije izbora ministara koje je predložio novi predsjednik Donald Tramp, kazalo je više sagovornika “Vijesti” upućenih u pitanja američke spoljne politike.

Odluka o ratifikaciji Protokola o pristupanju Crne Gore u NATO čeka na podršku senatora od 12. januara, nakon što je odobrena u Odboru za spoljne odnose. Sagovornici “Vijesti” saglasni su da nakon dolasku Trampa u Bijelu kuću,

Senat ima važnijeg posla. Dag Bendou, savjetnik bivšeg predsjednika Ronalda Regana, napominje da je za Senat crnogorsko članstvo u NATO trenutno manje važno pitanje.

“Ova administracija ga uopšte nije ni pominjala. S obzirom na sve što se dešava - imenovanja u administraciji, protesti, zabrana izdavanja viza i prijema izbjeglica, Vrhovni sud i ostale kontroverze - Senat je fokusiran na druga pitanja.

Prosto niko nije imao vremena da uopšte misli o tom pitanju,” kazao je Bendou.

Bivši spoljnopolitički analitičar u Senatu Džejms Džatras napominje da izboru novih članova administracije prethode duge diskusije. “To je naročito tačno kada ima primjedbi, kao što ima u slučaju crnogorskog protokola”.

Na tekst protokola primjedbe su uputila dvojica republikanskih senatora. Prema zakonu, Senat mora da se izjasni o izboru 14 ministara.

Senat bi narednih dana trebalo da odlučuje o nominaciji Vilbura Rosa za ministra trgovine, Bendžamina Karsona za ministra za stambenu izgradnju i urbani razvoj, Rajana Zinkea za unutrašnje poslove, Džejmsa Perija za ministra energetike, Elizabet Prins DeVos za ministarku obrazovanja, Stiva Manuhina za ministra finansija i Tomasa Prajsa za ministra zdravlja. Senat je, uz pomoć četiri demokratska senatora, potvrdio samo izbor Reksa Tilersona za novog državnog sekretara, i pored najave Demokrata da neće obezbijediti kvorum.

Izvršni direktor Alfa centra Aleksandar Dedović ističe da će se pitanje odlučivanja o pristupnom protokolu otvoriti čim se riješe glavna pitanja.

Bonus video: