Marković od sjutra u zvaničnoj posjeti Srbiji

Premijer će imati sastanak sa predstavnicima Nacionalnog vijeća Crnogoraca, Crnogorske partije i članovima Savjeta za saradnju sa iseljenicima, čime će završiti svoju prvu zvaničnu posjetu Srbiji od preuzimanja dužnosti
52 pregleda 22 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.02.2017. 15:37h

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković boraviće u petak i subotu u zvaničnoj posjeti Srbiji.

Prvog dana zvanične posjete, nakon svečanog dočeka u Palati Srbije, Marković će imati bilateralni susret sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

Članovi crnogorske delegacije, ministri ekonomije, turizma, prosvjete i saobraćaja Dragica Sekulić, Pavle Radulović, Damir Šehović i Osman Nurković imaće odvojene bilateralne susrete sa resornim ministrima u Vladi Srbije.

Ministri obrazovanja potpisaće Sporazum između vlada Srbije i Crne Gore o saradnji u oblasti obrazovanja.

"Nakon ovih sastanaka, planiran je plenarni sastanak delegacija poslije kojeg će uslijediti konferencija za medije Markovića i Vučića", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je predviđena posjeta Geozavodu – Beograd na vodi, nakon čega će Marković imati bilateralne susrete sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i predsjednicom Skupštine Majom Gojković.

Prvi dan posjete, Marković će završiti razgovorom sa ambasadorima koji na nerezidentnoj osnovi pokrivaju Crnu Goru, koji će se održati u Crnogorskoj kući.

Marković će u subotu otputovati u Vojvodinu gdje će imati susrete sa crnogorskom dijasporom, predsjednikom Vlade Vojvodine Igorom Mirovićem i gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem.

Premijer će u Lovćencu uručiti knjige Biblioteci Crnogorskog kulturnog centra.

Marković će posjetu nastaviti obilaskom Generalnog konzulata Crne Gore u Sremskim Karlovcima, gdje će se sastati sa predsjednicima opština Vrbas, Mali Iđoš i Kula, u kojima živi najveći broj crnogorskih iseljenika.

Premijer će imati sastanak sa predstavnicima Nacionalnog vijeća Crnogoraca, Crnogorske partije i članovima Savjeta za saradnju sa iseljenicima, čime će završiti svoju prvu zvaničnu posjetu Srbiji od preuzimanja dužnosti.

"Posjeta Srbiji biće prilika za razgovore o aktuelnim pitanjima u bilateralnim odnosima, analizu do sada postignutih rezultata u brojnim oblastima i unapređenje buduće saradnje dvije vlade", kaže se u saopštenju.

Postojeći obim ekonomske saradnje između Crne Gore i Srbije, kako se navodi, ne odgovara realnim kapacitetima i mogućnostima. "Stoga će jačanje saradnje u ovoj oblasti biti važna tema u razgovorima premijera Markovića sa zvaničnicima Srbije".

"Korišćenje i modernizacija infrastrukturnih kapaciteta, realizacija kapitalnih infrastrukturnih projekata i zajednički projekti i nastupi prema trećim tržištima sastavni su dio projektovane ekonomske agende. Oblasti energetike, poljoprivrede i turizma nose visok potencijal za saradnju, što će biti i pitanja koja će biti razmotrena tokom predstojeće posjete", navodi se u saopštenju.

Zajedničko spoljnopolitičko opredjeljenje za punopravno članstvo u EU dodatno upućuje na saradnju dvije države pa je, kako se ističe, redovna razmjena znanja i iskustva od izuzetnog značaja.

Tema razgovora, kako je najavljeno, biće i pitanje položaja srpske manjine u Crnoj Gori i crnogorske nacionalne manjine u Srbiji, kao i nastavak rada državnih komisija za pitanja razgraničenja i utvrđivanja graničnih prelaza.

"Imajući u vidu obostran interes za održavanje političkog dijaloga na najvišem nivou i unapređenje saradnje na resornom nivou, posjeta će biti prilika za aktuelizaciju inicijative o održavanju zajedničkih sjednica Vlada Crne Gore i Srbije", kaže se u saopštenju.

Bonus video: