Vuletić: Alternativni referendum o NATO koji je najavio DF je protivustavan i nezakonit

“Nema govora o referendumu van instutucija sistema. Kada bi tako bilo kako oni misle, referendum bi se mogao raspisivati o svemu i svačemu, jer bi to u konačnom značilo realizaciju njihovog cilja koji se ogleda u suspenzijama sistema i uvoda u klasičnu anarhiju”, rekao je Vuletić agenciji MINA
30 komentar(a)
Milorad Vuletić, Foto: Arhiva Vijesti
Milorad Vuletić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 02.02.2017. 14:10h

Održavanje alternativnog referenduma o učlanjenju Crne Gore u NATO, koji je najavio Demokratski front (DF), je protivustavno i nezakonito i značilo bi suspenziju sistema i uvod u klasičnu anarhiju, smatra član skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu, Milorad Vuletić.

On je rekao da je najava DF-a potpuno protivustavna, što je svakom laiku jasno, a ne licu koje se bavi politikom ili zakonom, jer je Ustav propisao proceduru raspisivanja referenduma i precizirao ko može da ga inicira i da li je on obavezujući ili konsultativni.

“Nema govora o referendumu van instutucija sistema. Kada bi tako bilo kako oni misle, referendum bi se mogao raspisivati o svemu i svačemu, jer bi to u konačnom značilo realizaciju njihovog cilja koji se ogleda u suspenzijama sistema i uvoda u klasičnu anarhiju”, rekao je Vuletić agenciji MINA.

On je ocijenio da je najava DF-a da organizuju referendum još jedan u nizu pokušaja koji nema nikakvo zakonsko niti ustavno utemeljenje na način kako oni misle da to predlože i eventualno pokušaju da realizuju.

“Njihov je zadatak da se vrate u institucije sistema i, kada su u pitanju poslanici, da se vrate na svoja mjesta u parlamentu”, poručio je Vuletić.

On je pojasnio da referendum može da inicira grupa poslanika, a o tome konačnu odluku donosi Skuština kvalifikovanom većinom, što bi u njihovom slučaju bio doprinos realizaciji ciljeva koji su pred njih postavili građani.

“Znam način na koji oni najavljuju da će to da realizuju. Ne očekujem da će se vratiti u Skupštinu nego će, kao i uvijek do sada, to raditi bahatao i van instutucija sistema, na način na koji su navikli i na koji prolaze na svim izborima na kojima učestvuju – gubitnički”, kazao je Vuletić.

On je naveo da je svima jasno da u Crnoj Gori od početka njene tranzicije, punih 27 godina, funkcioniše antisistemski politički blok, čiji se politički iskazi kroz vrijeme ogledaju kroz Socijalističku narodnu partiju, Srpsku narodnu stranku, Srpsku listu, Novu srpsku demokratiju, konačno do današnjeg DF-a, a njegove poltičke manifestacije su - ulična demokratija, ignorisanje institucija sistema, potcjenjivanje države.

“Dokazi toga su pokušaj državnog udara, 1998. godine, otpor nezavisnosti – referendum iz 2006. godine gdje je Crna Gora povratila suverenitet, pokušaj sprječavanje demokratskih integracija u NATO, posebno izraženih od 2015. do današnjih dana pa i dalje”, precizirao je Vuletić.

On je rekao da se antitsistemski kvalifikativi ogledaju u tome što oni ne prizanju ovakvu Crnu Goru i protive se njenom građanskom konceptu.

“Ove snage se bore ne za drugačije u Crnoj Gori, već za drugačiju Crnu Goru sa krajnjim ciljem da Crne Gore ovakve kakva je – suverena i nezavisna više ne bude na mapi”, ocijenio je Vuletić.

Bonus video: