SDP: DPS će oćutati sve uvrede na račun države i naroda ukoliko im oćutite lopovluk

Iz SDP su kazali da u isto vrijeme, državni funkcioneri umjesto da reaguju na unižavanje Njegoša, nemaju pametnijeg posla nego da iz crnogorskog parlamenta izbacuju crnogorski jezik.
160 pregleda 29 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Sdp.co.me
Ranko Krivokapić, Foto: Sdp.co.me
Ažurirano: 01.02.2017. 17:55h

SDP iskazuje žal zbog otužne pozicije u kojoj se Vlada nalazi i zbog činjenice da se kao kolektivni organ, a posebno ministri prosvjete i kulture, nijesu oglasili povodom ataka na najvećeg crnogorskog pjesnika i jednu od najvećih ličnosti sa ukupnog južnoslovenskog prostora Petra II Petrovića Njegoša, saopšteno je danas iz Socijaldemokratske partije (SDP).

"Oni su bili najpozvaniji da reaguju na kontinuirano ruženje lika i djela Njegoša, koje je u svom finalu imalo najbrutalniji iskaz u stavu političkog marginalca Adnana Muhovića. Elementarna je obaveza ministara prosvjete i kulture da, umjesto što ćute, oglase se i zaštite ono što je nesporno i potvrđeno kulturno nasljeđe svih južnoslovenskih naroda, a to svakako jeste Njegoševo djelo koje se, ponovo kao ratnih devedesetih, pokušava brutalno zloupotrijebiti", navodi se u saopštenju SDP-a.

Muhović je u razgovoru za TV Vijesti kazao da su Crnogorci mala nacija i da ih ima manje od Bošnjaka u tuzlanskom kantonu. On je ponovio da je Petar Petrović Njegoš bio genocidni pjesnik.

Iz ove partije su dodali da u isto vrijeme, državni funkcioneri umjesto da reaguju na unižavanje Njegoša, nemaju pametnijeg posla nego da iz crnogorskog parlamenta izbacuju crnogorski jezik.

Skupština Crne Gore odustala je od upotrebe slova ś i ź u zvaničnim saopštenjima i na internet stranici, dva mjeseca poslije izbora Ivana Brajovića za predsjednika parlamenta.

"Kao što smo i najavili DPS će oćutati sve uvrede na račun države i naroda ukoliko im zauzvrat oćutite lopovluk. Zakašnjele reakcije sa lokalnog nivoa i to po dobijanju odobrenja Rafeta Husovića samo su potvrda činjenice da DPS ćutanje na potkradanje države plaća ćutanjem na njeno ponižavanje. SDP kao jedina izvorna državotvorna partija u Crnoj Gori ima posebnju obavezu da skrene pažnju javnosti na trendove ugrožavanja našeg zajedničkog kulturnog nasljedja. Od nekih od pomenutih aktera u vlasti državnog udara ne očekujemo ništa jer smo svjesni njihove beznačajnosti i poslušnosti zbog čega su i instalirani da glume obavljanje određenih državnih funkcija", kazali su iz SDP-a.

Bonus video: