Jelić: Obmane su najbolji alat DPS-a

"Zabrinjavajuće je da uprkos nalazima respektabilnih međunarodnih organizacija koji daju realnu analizu stanja u Crnoj Gori, DPS negira pad demokratskih vrijednosti..."
183 pregleda 8 komentar(a)
Stefan Jelić, Foto: SDP
Stefan Jelić, Foto: SDP
Ažurirano: 01.02.2017. 15:32h

Izvještaj Freedom House-a, potvrdio je analizu uglednog londonskog magazina The Economist i svrstao Crnu Goru u djelimično slobodne zemlje, u pogledu poštovanja građanskih i političkih prava. Takođe, najnoviji izvještaj organizacije Transparency international, koja mjeri i rangira države po indeksu percepcije korupcije, pokazuje da je Crna Gora u 2016-toj, pala 3 mjesta niže u odnosu na 2015.godinu, i na skali od 1 do 100 ocijenjena je sa 45 bodova, zauzimajući 64 mjesto na listi od 176 zemalja. Pad na ljestvici je očekivan, s obzirom da Vlada državnog udara nije pokazala konkretne rezultate u borbi protiv korupcije u protekloj godini, smatra Stefan Jelić iz SDP-a.

Navedeni izvještaji, kako se navodi, predstavljaju indikatore kako će na Crnu Goru gledati međunarodna zajednica i potencijalni investitori – kojima su ovi izvještaji i te kako bitni pri donošenju strateških odluka.

"Zabrinjavajuće je da uprkos nalazima respektabilnih međunarodnih organizacija koji daju realnu analizu stanja u Crnoj Gori, DPS negira pad demokratskih vrijednosti - postojanje političke krize i političke korupcije kao i alarmantnu bezbjednosnu situaciju.Da su obmane njihov najbolji alat, vidjeli smo i u kampanji kada su po ko zna koji put obmanuli narod pričama o stvaranju pogodnih uslova za strane direktne investicije i kredibilnim međunarodnim partnerima koji će ulagati u Crnu Goru, a ne iznositi iz nje. Između ostalog, u toku kampanje naveli su da Crna Gora mora biti „podsticajna za stvaralački potencijal pojedinaca i investitora“ kako bi se stvorili preduslovi za progres cjelokupnog društva. Sada, suočavamo ih sa činjenicom, da zemlja koja je okarakterisana kao djelimično slobodna u pogledu poštovanja građanskih i političkih prava (Freedom House), partijska diktatura, odnosno hibridni - nedemokratski režim (The Economist) i zemlja sa izrazitim stepenom korupcije (Transparency international) ne može predstavljati sigurno tlo za investitore. Bar ne za one koji u svom poslovanju nemaju kriminalnu pozadinu", navodi Jelić.

"Pošto Vladi državnog udara i okolnim partijama, pravi investitori koji će unositi kapital u Crnu Goru nijesu bitni, oni će nastaviti da sprovode politiku pohare privlačeći partnere koji će zajedno sa njima sudjelovati u pustošenju Crne Gore. Ukoliko su pod kredibilnim stranim investitorima, smatrali investitore iz siromašnih zemalja trećeg svijeta, uspjeli su ostvariti svoj programski cilj jer je Crna Gora trenutno podsticajna samo za njih i u rangu sa njima", zaključuje.

Bonus video: