Dankan: Podrška Velike Britanije u sprovođenju reformi

Pejović je, tokom posjete Londonu, imao odvojene sastanke s predsjednikom evropskog odbora Donjeg doma Parlamenta, Vilijamom Kešom, direktorom za Evropu u Forin Ofisu Kerolin Vilson i direktorom za međunarodnu sigurnosnu politiku u Ministarstvu odbrane Nikom Gurom
65 pregleda 2 komentar(a)
Aleksandar Pejović, Alan Dankan, Foto: Mep.gov.me
Aleksandar Pejović, Alan Dankan, Foto: Mep.gov.me
Ažurirano: 01.02.2017. 11:00h

Velika Britanija pozdravlja rezultate Crne Gore u sprovođenju sveobuhvatnih reformi, poručio je državni ministar za Evropu i Amerike u Forin ofisu, Alan Dankan, u razgovoru sa ministrom evropskih poslova Aleksandrom Pejovićem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Dankan je kazao da je Velika Britanija spremna da nastavi sa pružanjem ekspertske i tehničke podrške koja će doprinijeti daljem demokratskom, ekonomskom i ukupnom društvenom napretku Crne Gore.

"On je ukazao na značaj novog pristupa u vođenju pregovora i pohvalio napore Vlada Crne Gore u pravcu ostvarivanja bilansa rezultata u poglavljima 23 i 24, istakavši njihov nesumnjivi uticaj na sve ostale oblasti pregovora i dinamiku kretanja prema članstvu u Evropskoj uniji (EU)", kaže se u saopštenju.

Pejović je zahvalio na podršci koju je Vlada Velike Britanije tokom prethodnog perioda pružila pristupanju Crne Gore Uniji, posebno u oblastima vladavine prava, finansija i reformi sektora javne uprave, kroz realizaciju značajnih projekata koji su doprinijeli snaženju unutrašnjih kapaciteta i efikasnijem ispunjavanju obaveza iz procesa pristupanja EU.

On je, kako se navodi, upoznao sagovornika sa stanjem u pregovaračkom procesu i planovima za otvaranje preostalih sedam poglavlja, kao i sa privremenim zatvaranjem već otvorenih poglavlja u kojima su ispunjena završna mjerila.

Pejović se sastao i sa predsjedavajućim Odbora za EU u Domu lordova, Timotijem Bozvelom, sa kojim je razgovarao o reformama u oblasti vladavine prava, s fokusom na ispunjavanje privremenih mjerila iz poglavlja 23 i 24.

On je, kako su kazali iz Ministarstva, upoznao Bozvela sa učincima na tom polju, istakavši da je Crna Gora tokom posljednje tri godine donijela više od 60 reformskih zakona i formirala ključne institucije u tim oblastima, kao i da je sad sva pažnja usmjerena na postizanje mjerljivih rezultata u praksi.

"Bosvel je pozdravio ostvareni napredak u oblasti pravosuđa, temeljih prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala istakavši da i izvještaji Evropske komisije pokazuju da se Crna Gora kreće u pozitivnom smjeru“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Bosvel prenio očekivanje da će Crna Gora nastaviti sa dobrim rezultatima i, u skladu s tim, napredovanjem prema zacrtanim vanjskopolitičkim ciljevima.

Pejović je, tokom posjete Londonu, imao odvojene sastanke s predsjednikom evropskog odbora Donjeg doma Parlamenta, Vilijamom Kešom, direktorom za Evropu u Forin Ofisu Kerolin Vilson i direktorom za međunarodnu sigurnosnu politiku u Ministarstvu odbrane Nikom Gurom.

Razgovarao je, kako se navodi, i sa članom Zajedničkog evropskog nadzornog odbora Donjeg doma, zamjenikom direktora za vanjsku politiku i zapadni Balkan u Sekretarijatu za evropska i globalna pitanja pri Vladinom Kabinetu, Danijelom Drejkom, kao i sa šeficom Direkcije za zapadni Balkan i proširenje EU u Forin ofisu, Fionom Mekilvam.

"Sastanci su bili prilika za predstavljanje napretka koji je Crna Gora ostvarila u procesima pristupanja EU i NATO-u, kao i za razmjenu mišljenja u vezi s predstojećim obavezama i planovima, i u skladu s tim, mogućnostima intenziviranja saradnje i pružanja britanske podrške u konkretnim oblastima“, kazali su iz Ministarstva.

Pejović je u Londonu učestvovao na panelu Četam Hausa na temu „Koliko je sigurna Istočna Evropa“ koji je bio posvećen razmjeni mišljenja o efektima zajedničke vanjske i bezbjednosne politike EU, ulozi NATO-a i eksternim uticajima na sigurnosnu dimenziju Evrope.

Bonus video: