Davidović čeka dogovor opozicije u Nikšiću

Demokratski front pokušava da formira koaliciju sa Demosom i SNP-om
159 pregleda 112 komentar(a)
Miodrag Daka Davidović, Foto: Luka Zeković
Miodrag Daka Davidović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.02.2017. 06:35h

Demokratski front (DF), Demos i Socijalistička narodna partija (SNP) pregovaraju o formiranju zajedničke liste u Nikšiću, saznaju "Vijesti".

Prema tvrdnjama sagovornika "Vijesti" iz jedne od opozicionih partija, ukoliko dođe do formiranja takvog saveza, biznismen Miodrag Daka Davidović mogao bi biti njihov kandidat za gradonačelnika Nikšića. Davidović nije želio da komentariše mogućnost da predvodi opozicionu listu u Nikšiću.

Formiranje koalicije, kako tvrdi jedan od sagovornika "Vijesti", zavisiće od odluke čelnika Demosa. Predsjednik Demosa Miodrag Lekić je ranije "Vijestima" kazao da se zalaže za široki opozicioni savez koji bi predvodila ugledna nestaranačka ličnost.

Drugi sagovornik "Vijesti" navodi da bi, ukoliko u Demosu odustanu, savez mogao biti formiran i samo sa strankom Srđana Milića. Rok za predaju izbornih lista ističe 17. februara, a Socijaldemokratska partija i građanski pokret URA već su najavili sasmostalan nastup na izborima.

Predsjednik nikšićkog odbora Nove srpske demokratije Janko Milatović kazao je da je za Front prihvatljiva svaka koalicija koja vodi do rušenja DPS-a.

"Iako smatramo da bi bilo najbolje da bude jedna zajednička lista nemamo ništa protiv ni ako budu dvije opozicione kolone-građanska i narodna koju bi DF predvodio. Još uvijek smo otvoreni za sve oblike saradnje i voljeli bismo da što više partija bude na zajedničkoj listi”, kazao je Milatović, navodeći da treba izbjegavati rasipanje glasova kao na izborima 2012. godine.

Potpredsjednik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica smatra da formula opozicionog uspjeha ne leži u načinu nastupa, koliko u kvalitetu odnosa između opozicionih partija. On smatra da je prvi preduslov za uspjeh međusobno nenapadanje u opoziciji.

Komentarišući najave o opozicionim savezima Direktor Centra za političku edukaciju Dragiša Janjušević kazao je da bilo poželjno da opozicija ide makar u dvije kolone, kako bi izbjegla rasipanje glasova i motivisala opozicione birače.

Bivši funkcioner Demosa smatra da izbori u Nikšiću nose mnogo veći rizik za opoziciju nego za DPS. On je istakao da se opozicija ne smije zavarati rezultatima parlamentarnih izbora gdje je za njene liste glasalo 23.000 birača.

“U situaciji kad je DPS fokusiran samo na Nikšić sa svom infrastrukturom i izbornim inženjeringom, teško je za očekivati da ponove taj rezultat, jer će DPS uraditi sve da obori izlaznost. Imamo primjer Kotora koji je loš motivacioni faktor za birače, kao i situaciju od prije četiri godine kada je opozicija, bez većeg otpora, prepustila Nikšić DPS-u”, kazao je.

Bonus video: