Krivokapić: U nedostatku sopstevnih programa posežu za analizom sadašnjeg stanja

Što se tiče cifre od 930 hiljada eura kreditnih zaduženja Krivokapić je ponovio da je riječ o novcu koji se odnosi na izgradnju postrojenja za otpadne vode, da je ta cifra bila i u budžetu za prošlu godinu
3 komentar(a)
Đoko Krivokapić, Foto: Svetlana Mandić
Đoko Krivokapić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 30.01.2017. 16:27h

Reagujući na optužbe opozicije u Nikšiću vezane za budžet sekretar Sekretarijata za finansije Đoko Krivokapić je, kako je kazao na konferenciji za novinare, osjećao potrebu da zbog građana odgovori političkim oponentima.

„Opozicija u nedostatku svojih kvalitetnih programa i mjera koje bi trebalo da preduzme u budućem periodu, jer da bi se od građana dobila vlast moramo imati kvalitetne programe i snagu da se ti programi iznesu, oni posežu za analizom sadašnjeg stanja, a budžet je stalno pod udarom“, kazao je Krivokapić.

Pošto iz opozicije prigovaraju da bi lokalna uprava bankrotirala da nije sredstava iz Egalizacionog fonda i donacija Krivokapić je kazao da je egalizacija „prirodni nastavak dešavanja u prethodnom periodu“.

„Opština Nikšić je ostala uskraćena za veliki segment prihoda ukidanjem sistemskih zakona. Tu prije svega mislim na zakon o gradskom građevinskom zemljištu gdje smo na godišnjem nivou ostali uskraćeni za desetak miliona eura“, kazao je Krivokapić i dodao da je bilo normalno da Nikšić dobije pomenuta sredstva i da ne vidi zašto bi nekome smetao prihod iz tog izvora.

Izrazio je nadu da će, kako je kazao, radikalno mijenjanje privredne slike nabolje, dovesti do toga da pada nivo egalizacije što se i dešava u zadnje dvije godine.

Što se tiče cifre od 930 hiljada eura kreditnih zaduženja Krivokapić je ponovio da je riječ o novcu koji se odnosi na izgradnju postrojenja za otpadne vode, da je ta cifra bila i u budžetu za prošlu godinu.

„Apsurdno je pominjati novo kreditno zaduženje jer je to kreditno zaduženje koje traje od 2007.godine“, naglasio je Krivokapić.

Kazao je da, što se tiče budžeta, su potpuno uravnotežena prihodna i rashodna strana, kao i da dug Opštine iznosi nešto manje od 39 miliona eura – 17,7 miliona se odnosi na neplaćene poreze i doprinose zaposlenih i sa državom je napravljen reprogram tih obaveza, 15,2 miliona se odnosi na postrojenje za otpadne vode, dok se 5,5 miliona odnosi na naslijeđeni i objedinjeni kredit prema bankama, u šta je ušlo i 1,1 milion za otpremnine radnicima koji su dobrovoljno napustili posao.

„Tekuće obaveze se u roku plaćaju i mi sada nemamo ni jednu dospjelu neizmirenu obavezu iz tekućeg poslovanja. Van ovoga mi nemamo novih kreditnih zaduženja. Niko nije valjda očekivao da ćemo uspjeti da čarobnim štapićem riješimo dug od 40 miliona, ali smo uspjeli da napravimo normalni model plaćanja tih obaveza i da u ovom trenutku Opština na svom računu ima i značajan dio sredstava “, kazao je Krivokapić.

Broj radnika se, kazao je Krivokapić, odlaskom radnika koji su dobrovoljno napustili posao nije povećao kako to tvrdi opozicija već je ostao isti. Prema njegovim riječima 30.juna 2015.godine u organima lokalne uprave bilo je 526 zaposlenih, godinu kasnije, nakon sprovedenog programa o dobrovoljnom prestanku radnog odnosa, u radnom odnosu je bilo 488, dok ih je 31.12 prošle godine na određeno i neodređeno bilo 493.

„Nećemo posezati za daljim otpuštanjem radnika. Ako bi se primijenili evropski standardi onda bi moglo da bude značajno smanjenje zaposlenih, ali imajući u vidu socio-ekonomski momenat ne samo u Nikšiću, nego i van Crne Gore, svaki gubitak posla za svakog zaposlenog bio bi alarmantan. Možemo sa ovim nivoom novca da normalno funkcionišemo“, poručio je Krivokapić i dodao da budžet nije, kako ga opocijia naziva, izborni već da je donesen zarad građana.

Bonus video: