SDP: I Tanzanija je po indeksu demokratičnosti iznad Crne Gore

"Vlada državnog udara, kako bi prekrila neznanje, i dalje će vršiti atak na najugroženije kategorije povećavajući cijene goriva, smanjujući naknade majkama sa troje i više djece, ukidajući djeci nezaposlenih roditelja ostvarivanje prava na dječiji dodatak"
106 pregleda 9 komentar(a)
Stefan Jelić, Foto: SDP
Stefan Jelić, Foto: SDP
Ažurirano: 30.01.2017. 10:07h

Za sve one koji su se šalili na račun Tanzanije, obavještavamo ih da je i Tanzanija sada po indeksu demokratičnosti iznad Crne Gore, saopšteno je danas iz Socijaldemokratske partije (SDP).

U saopštenju se dodaje da je pad demokratskih vrijednosti i rast nepovjerenja u institucije u Crnoj Gori, konstatovao je i ugledni londonski časopis Ekonomist koji svake godine mjeri indeks demokratičnosti u 167 zemalja širom svijeta na osnovu 60 reprezentativnih indikatora koji karakterišu savremene demokratije.

Prema stanju demokratičnosti, Crna Gora se svrstava među zemlje sa takozvanim blagim hibridnim režimom i ocjenom između 5 i 6 na skali od 0-10. U regionu, samo Makedonija i BiH imaju gori indeks od nas.

"Na skali od 1 do 10, najbolji indeks demokratičnosti u Crnoj Gori izmjeren je 2006.godine i iznosio je 6.57, dok u 2016-toj godini, taj broj iznosi 5.72, sa tendencijom pada, pritom nas svrstavajući u grupu hibridnih političkih režima, odnosno kvazi-demokratija, zajedno sa Bolivijom, Ugandom, Tanzanijom... Kako hibridne (nedemokratske) režime karakteriše podjela na prijatelje i neprijatelje države, zatvorenost i isključivost, rigidnost i dogmatičnost, netolerancija i osvetoljubivost prema neistomišljenicima, kao i stvaranje sistema „jedan narod, jedna partija i jedan čovjek“, sa sigurnošću možemo reći, da Crna Gora prednjači u svim navedenim kategorijama i da smo bar u ovom pogledu lideri u regionu", navodi se u saopštenjU SDP koje potpisuje Stefan Jelić.

U saopštenju se navodi i da su parlamentarni izbori održani u oktobru 2016-te godine u duhu fingiranog državnog udara, gašenje sredstava komunikacije na dan održavanja izbora.

"Kontaminirana je medijska scena koja je podređena interesima vladajuće partije, svakodnevni obračuni kriminalnih grupa i alarmantna bezbjednosna situacija, nepovjerenje građana u institucije sistema, i te kako su doprinijeli padu demokratskih vrijednosti u našoj zemlji. Po Ekonomistu, realni rast BDP-a u 2017-toj, sa prethodno procijenjenih 4% će pasti na 3%, a Vlada državnog udara, kako bi prekrila neznanje, i dalje će vršiti atak na najugroženije kategorije povećavajući cijene goriva, smanjujući naknade majkama sa troje i više djece, ukidajući djeci nezaposlenih roditelja ostvarivanje prava na dječiji dodatak, i samim tim podrivajući i poslednje obrise socijalne zaštite", piše u saopštenju.

Iz SDP-a se pitaju da li je to Crna Gora socijalne pravde, društvo jednakih mogućnosti koje garantuje svojim građanima stabilnost i sigurnost?

"Nije! Ukoliko nastavimo ovim trendom, nikada neće ni biti! Sigurni smo da će se „sigurni korak“ ove Vlade potvrditi i u idućoj analizi Ekonomista, kada ćemo se uz sadašnji epitet „partijska diktatura“ spustiti i ljestivicu niže, i biti u rangu sa Gambijom, Čadom i Sudanom", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: