Juratović protiv odugovlačenja: Ubrzati proces ulaska zemalja regiona u EU

“Mi smo tu i želimo pomoći. Ali neko mora i htjeti da mu pomognemo”, poručio je Juratović zemljama regiona
51 pregleda 2 komentar(a)
Josip Juratović, Foto: Josip-juratovic.de
Josip Juratović, Foto: Josip-juratovic.de
Ažurirano: 30.01.2017. 06:34h

Mora se prestati sa odugovlačenjem evropske perspektive Crne Gore i ostalih zemalja regiona u nedogled, ocijenio je njemački poslanik Josip Juratović.

“Jer bi to moglo dovesti do toga da svi budu na gubitku - i region i EU. Moj je predlog da se krene u intenziviranje dijaloga, normalizaciju odnosa i ubrzanje procesa ulaska zemalja regiona u EU”, kazao je izaslanik SPD-a za integracije za “Vijesti”.

Smatra da se mora što prije pomoći, kako je kazao, zdravim i demokratskim snagama u zemljama regiona.

“U toku tog procesa će jačati demokratske strukture i dolaziće nove političke i društvene snage koje će normalizovati i demokratizovati društvo. Nešto slično onome što se desilo u Hrvatskoj”, kazao je njemački poslanik, koji je rođen u Hrvatskoj.

Spoljnopolitički odbor Bundestaga je u srijedu, iza zatvorenih vrata, razmatrao stav njemačke vlade o stanju na zapadnom Balkanu.

Stanje je ocijenjeno kao zabrinjavajuće.

Međutim, ističe da se ne mogu samo isticati negativne stvari koje se dešavaju u regionu, poput tenzija između Hrvatske i Srbije, Srbije i Kosova, ali i u BiH.

“Moje mišljenje je da treba puno više naglašavati pozitivne stvari koje se događaju na zapadnom Balkanu, gdje je, recimo, Hrvatska najveći investitor u Srbiji, gdje je regionalna ekonomska saradnja u porastu, tako da Srbija izvozi na Kosovo 400 miliona eura, radi se pruga Beograd- Sarajevo, još puno dobrih saradnji na raznim nivoima, ali, nažalost, nacionalistički ispadi, te razmjena užarenih retorika, stvara lažni dojam o netrpeljivosti, a zapravo je paravan nacionalistima koji kroz izborno vrijeme takvom retorikom kupuju jeftine bodove”, ocijenio je sagovornik “Vijesti”.

Juratović je uvjeren da narod na Zapadnom Balkanu ima puno većih problema od nacionalizma, kao što su egzistencija, zaposlenje i odliv mladih.

Na pitanje da li je ugrožen Berlinski proces, u koji je uključena i Crna Gora, poslanik je istakao da nije.

“Mi ne možemo i ne želimo iz Brisela ili Berlina uvesti diktat, iako su Njemačka i EU su i te kako prisutne u čitavom regioni. Imamo Berlinski proces, imamo različite evropske institucije u zemljama regiona. Mi smo tu i želimo pomoći. Ali neko mora i htjeti da mu pomognemo”, poručio je Juratović.

Bonus video: