Čečeni obećali da će da ulože milion eura u Plav

Šahmanović očekuje uzvratnu posjetu iz Čečenije
357 pregleda 8 komentar(a)
Orhan Šahmanović, Čečeni, Foto: Demokratski front
Orhan Šahmanović, Čečeni, Foto: Demokratski front
Ažurirano: 28.01.2017. 14:23h

Delegacija Demokratskog fronta (DF) i Opštine Plav dogovorila je posjetu predsjednika Čečenije Ramzana Kadirova Crnoj Gori, saznaju “Vijesti”. Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” načelno je dogovoreno da Kadirov posjeti Crnu Goru, a sa predsjednikom te ruske republike bi trebalo da doputuju i investitori.

“Dogovorili smo se da Kadirov posjeti Crnu Goru, ali još je rano govoriti o datumu posjete. U Čečeniji smo imali brojne sastanke sa poslovnim ljudima koji su obećali da će uložiti milion eura u Plav”, kazao je “Vijestima” jedan od članova delegacije.

Kadirov se nalazi na listi osoba prema kojima se primjenjuju međunarodne restriktivne mjere zbog podrške Rusiji u aneksiji Krima i oružane pobune u Ukrajini. Predsjedniku Čečenije je zbog toga zabranjen ulazak u države koje podržavaju sankcije EU, među kojima je i Crna Gora.

U delegaciji iz Crne Gore, osim predsjednika Opštine Plav i funkcionera Bošnjačke stranke Orhana Šahmanovića, u posjeti Čečeniji bili su i funkcioneri Demokratskog fronta Milan Knežević, Andrija Mandić i Milun Zogović. Tokom posjete iz Demokratskog fronta je objavljeno da su se članovi delegacije, između ostalog, sastali sa čečenskim šefom diplomatije i ministrom unutrašnjih poslova, ali nije objavljeno da su razgovarali sa predsjednikom Čečenije.

Šahmanović je nakon jednog od sastanaka najavio i da će pokrenuti inicijativu za bratimljenje Groznog i Plava. On je juče Radiju “Slobodna Evropa” kazao da će vrlo brzo pokrenuti proceduru.

“Brzo ću pokrenuti mehanizme za dobijanje saglasnosti i završetak cjelokupnih aktivnosti na bratimljenju dva grada. Primijetio sam da postoji velika želja investitora da ulažu u opštinu Plav, očekujem vrlo brzo povratnu posjetu njihove delegacije Plavu i tu ćemo konkretizovati sve projekte koje smo izložili tokom boravka u Čečeniji”, kazao je on, navodeći da ne očekuje probleme od Vlade ili odbornika. “To je dobra inicijativa za sve građane Plava i Crnu Goru. Ali imajući u vidu sva ta luda vremena, može svašta biti. Mislim da bi bilo nenormalno da postoje bilo kakve prepreke”.

Bonus video: