Postoji značajan prostor za dalje produbljivanje ekonomskih odnosa Crne Gore i Mađarske

Darmanović je pozdravio dinamičan dijalog na svim nivoima i ponovio zahvalnost na nesebičnoj pomoći koju je Mađarska pružila Crnoj Gori pogotovo kroz ulogu kontakt zemlje za NATO
58 pregleda 0 komentar(a)
Srđan Darmanović, Peter Sijarto, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Srđan Darmanović, Peter Sijarto, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Ažurirano: 28.01.2017. 08:27h

U ekonomskim odnosima Crne Gore i Mađarske postoji značajan prostor za dalje produbljivanje, naračito u turizmu, poljoprivredi i infrastrukturi, ocijenjeno je u razgovoru ministra spoljnih poslova dvije države, Srđana Darmanovića i Petera Sijarta.

Darmanović je u petak u Budimpešti, tokom zvanične posjete Mađarskoj, razgovarao sa Sijartom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Sijarto je pohvalio rezultate Crne Gore na putu evropskih i evroatlantskih integracija, uz napomenu da se podrška državama Zapadnog Balkana nalazi visoko na listi prioriteta mađarske vanjske politike i posebno istakao dobru saradnju u međunarodnim okvirima.

Darmanović je pozdravio dinamičan dijalog na svim nivoima i ponovio zahvalnost na nesebičnoj pomoći koju je Mađarska pružila Crnoj Gori pogotovo kroz ulogu kontakt zemlje za NATO.

“Sagovornici su ocijenili da postoji značajan prostor za dalje produbljivanje ekonomskih odnosa te razmijenili mišljenja o potencijalnim zajedničkim projektima, sa posebnim fokusom na jačanju investicionih aktivnosti u oblastima turizma, poljoprivrede i infrastrukture”, kaže se u saoštenju.

Kako se ističe, uspostavljanje direktne avio linije između Podgorice i Budimpešte biće prvi korak ka tom cilju i daće snažan podstrek unapređenju sveobuhvatnog partnerstva.

“Ovom prilikom potpisan je i Sporazum između Vlade Crne Gore i Vlade Mađarske o saradnji u oblasti obrazovanja, kulture, sporta i mladih koji će, između ostalog, omogućiti školovanje crnogorskih studenata na prestižnim mađarskim univerzitetima”, piše u saopštenju.

Iz Ministarstva navode da je Darmanović imao i odvojene susrete sa ministrom odbrane Ištvanom Šimičkom, državnim sekretarom za EU poslove u Kabinetu predsjednika Vlade Mađarske Sabolčem Takačem, potpredsjednikom Nacionalne skupštine Janošem Latorcaijem, a održao je i predavanje na prestižnom Institutu za vanjske poslove i trgovinu Mađarske.

“Na sastancima sa mađarskim zvaničnicima razgovarano je i o regionalnoj saradnji u kontekstu bezbjednosnih izazova i integracionih procesa”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: