Bečić: Bojkot Parlamenta je nešto što naši glasači očekuju

Bečić je ponovio svoj raniji stav da Crna Gora ne može ući u Evropsku unijiu dok ne dođe do smjene vlasti, koja se u Crnoj Gori nikada nije desila na slobodnim izborima
85 pregleda 7 komentar(a)
Aleksa Bečić, Rabi Alhantouli, Foto: Demokratska Crna Gora
Aleksa Bečić, Rabi Alhantouli, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 27.01.2017. 15:59h

Predsjednik Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić, primio je u radnu posjetu ambasadora Palestine u Crnoj Gori, NJ. E. Rabiija Alhantoulija. Sastanku, na kojem je razmatrana ukupna politička situacija, kako na unutrašnjem, tako i na međunarodnom planu, prisustvovao je i generalni sekretar Demokrata, Boris Bogdanović.

Ambasador Alhantouli izrazio je zainteresovanost za poboljšanje saradnje između dviju država u svim komponentama građanskog društva, kao sto su političke partije, nevladine organizacije, itd.

"Ambasador Alhantouli je upoznao predsjednika Demokrata sa najnovijim dešavanjima u Palestini, i neprekidnom patnjom palestinskog naroda usljed izraelske vojne okupacije koja traje već 50 godina. Ambasador je naglasio da međunarodna zajednica mora da interveniše u vezi sa izraelskim zločinima i kršenjima međunarodnog prava, uključujući izgradnju nelegalnih naselja na teritoriji Palestine koja predstavlja glavnu prepreku za postizanje pravednog mira zasnovanog na rješenju o dvije države – Izraela i Palestine. Ambasador Alhantouli je dodao da se Država Palestina trudi da animira sve države da preuzmu odgovornost u implementaciji rezolucija Ujedinjenih nacija i da pomognu da se okonca izraelska okupacija na miran nacin", navode iz Demokrata.

Bečić je visokog gosta upoznao sa činjenicom da poslanici Demokrata, zajedno sa kolegama iz opozicije, bojkotuju Parlament.

"Bojkot Parlamenta je nešto što građani koji su nas glasali očekuju od nas, jer Demokrate sigurno nijedan glas nisu dobile za simulaciju demokratije, a prisustvo u Parlamentu čija je matematička većina na klimavim nogama ne bi predstavljalo ništa drugo do to."

Bečić je ambasadoru Palestine ponovio čvrst stav da se Demokrate neće vratiti u Parlament sve dok se ne rasvijetle tzv. teroristički napadi na dan izbora i dok ne dobijemo datum održavanja novih izbora, koji ne bi bio dalji od datuma održavanja predsjedničkih izbora.

Upoznao ga je i sa "katastrofalnom ekonomskom situacijom u Crnoj Gori sa ogromnim poreskim dugom, od 720 miliona eura, od kojih je u ovoj godini naplativo svega 12 miliona sa nenormalno visokim spoljno trgovinskim deficitom gdje je uvoz šest puta veći od izvoza i sa činjenicom da politička elita na vlasti, zarobivši sve institucije, koruptivnim metodama stiče ogromni profit".

"Predsjednik Demokrata i ambasador saglasili su se da je potrebno na viši nivo dići ekonomsku, kulturnu i svaku drugu saradnju između dvije zemlje. Naročito su primijetili da je neophodan napredak u razmjeni turista, a što bi bilo na korist i Crne Gore i Palestine kao malih država. Ipak, dvojica sagovornika saglasili su se da se razvoj jedne države ne smije zasnivati samo na turizmu. Stoga, primijetili su da je neophodno unaprijediti bilateralnu saradnju na svim poljima u okviru čega je potrebno da se učvrste veze između opština u Crnoj Gori i onih u Palestini. Ambasador Alhantouli je rekao da uprkos svim teškoćama kroz koje prolazi, palestinski narod i društvo imaju veliki ekonomski i kulturni potencijal i puno toga za podijeliti sa Crnom Gorom i njenim građanima."

Dodaje se da je Bečić ponovio je svoj raniji stav da Crna Gora ne može ući u Evropsku unijiu dok ne dođe do smjene vlasti, koja se u Crnoj Gori nikada nije desila na slobodnim izborima.

"Predsjednik Demokrata je uvaženom gostu iznio svoje ubjeđenje da će građani u skorom periodu moći da vide razliku između dosadašnje pogubne politike DPS-a, na jednoj strani, i našeg modernog koncepta vladanja, u čijem središtu se nalazi upravo interes građanina, već na primjeru Budve i Kotora. Ambasador Države Palestine u Crnoj Gori, Nj. E. Rabii Alhantouli istakao je važnost pojave demokratskih snaga koje se baziraju na politici za budućnost, kao što su Demokrate. Ambasador je dodao da se nada da će sve političke partije naći način da služe građanima Crne Gore i da očuvaju lijepu državu Crnu Goru. On je podijelio stav sa predsjednikom Demokrata da je mladost i nova energija nešto što će predstavljati osnov za unapređenje bilateralnih odnosa između dvije zemlje – diplomatskih, ekonomskih, kulturnih i drugih", zaključuje se.

Bonus video: