Mreža žena PzP-a: Neprimjereno ispitivanje žena koje su ostvarile pravo na nadoknadu

Naime, da nije situacija u državi takva kakva jeste, možda bi i imali snage da se nasmijemo. Ali sa obzirom na to da kriminalci šetaju slobodno ulicom, dok policija izvodi javni performans u vidu policijskog časa, majke se ispituju kao da su okoreli kriminalci koji treba da daju izjavu o nekom počinjenom krivičnom djelu
1 komentar(a)
dokaz ispitivanja, Foto: PzP
dokaz ispitivanja, Foto: PzP
Ažurirano: 27.01.2017. 11:46h

Kao da već nije dovoljno ponižavajuće za majke koje su uzele nadoknadu za troje i više djece a koja im po zakonu pripada činjenica da su u više navrata žigosane kao neradnice, uslijedilo je i novo neprijatno iznenađenje, kazala je Iva Pavlović .

"Naime nakon što im je iznos naknade smanjen odlukom Vlade, njih u posljednje vrijeme privode u Centre za socijalni rad i daju im da potpisuju zapisnike i izjave kojima su saglasne ili nisu sa pomenutim smanjenjem. Iako nismo baš najsigurniji čemu ova procedura kada je naknada već smanjena bez ikakvog pitanja, skrećemo pažnju javnosti na ponižavajući i neprimjeren ton ovih službenih dokumenata. Naime, da nije situacija u državi takva kakva jeste, možda bi i imali snage da se nasmijemo. Ali sa obzirom na to da kriminalci šetaju slobodno ulicom, dok policija izvodi javni performans u vidu policijskog časa, majke se ispituju kao da su okoreli kriminalci koji treba da daju izjavu o nekom počinjenom krivičnom djelu", kazala je Pavlović.

Ona je ponovila još jednom, da u situaciji kada država "nema snage i kapaciteta da sprovodi bilo kakvu plansku socijalnu politiku zaštite najranjivijih kategorija, apeluje da prestane sa ovom praksom isleđivanja žena čiji je jedini grijeh što su ostvarile svoje zaknsko pravo".

Bonus video: