Šuica: Godišnji izvještaji Evropske komisije nisu dovoljni

Šuica i ostali članovi odbora su konstatovali da su u regionu i dalje prisutni problemi poput rastućeg uticaja Rusije, nedovoljnog političkog dijaloga, nedostatak medijskih sloboda, ali i nedovršeno pomirenje, krhki međuetnički odnosi i prijetnja islamskom radikalizacijom
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.01.2017. 19:31h

Zapadni Balkan mora da ostane jedan od prioriteteta Evropske unije, saglasni su poslanici Evropskog parlamenta.

“Izvještaji o napretku jednom godišnje nisu dovoljni, ne možemo ignorisati Zapadni Balkan i ne možemo ga skinuti sa liste prioriteta. Jedini način da zadržimo stabilnost jeste da ostanemo pristuni”, rekla je hrvatska poslanica Dubravka Šuica tokom rasprave u Spoljnopolitičkom odboru EP.

Novi izvještaj o napretku, međutim, biće predstavljen tek na proljeće 2018.

Šuica i ostali članovi odbora su konstatovali da su u regionu i dalje prisutni problemi poput rastućeg uticaja Rusije, nedovoljnog političkog dijaloga, nedostatak medijskih sloboda, ali i nedovršeno pomirenje, krhki međuetnički odnosi i prijetnja islamskom radikalizacijom.

Slovački poslanik Eduard Kukan ukazao je na problem euroskepticizma.

“Integracija se usporava, a naš kredibilitet je u pitanju. Talas nacionalizma i skepticizma zahvatio je i Zapadni Balkan i moramo biti oprezni u daljim koracima i doprinijeti smirivanju situacije podrškom proevropskim snagama u zemljama regiona”, rekao je. Hrvatski poslanik Tonino Picula upozorio je da je napredak u regionu je vidljiv, ali nije takav da ne bi mogao biti ugrožen.

Bonus video: