Ivanović mora tražiti smjenu

Inicijativu o isključenju Damjanovića iz stranke može pokrenuti samo podgorički odbor SNP-a na čijem je čelu Ivanović
90 pregleda 43 komentar(a)
Draagan Ivanović, Srđan Milić, Foto: Boris Pejović
Draagan Ivanović, Srđan Milić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.01.2017. 06:52h

Podgorički odbor Socijalističke narodne partije (SNP) može pokrenuti inicijativu za isključenje Aleksandra Damjanovića iz stranke, nakon što je Glavni odbor konstatovao da je Damjanović prekršio partijski Statut.

Glavni odbor je u nedjelju konstatovao da je neformiranjem Kluba poslanika u Skupštini Crne Gore i davanjem izjava suprotnim zvaničnim stavovima GO Dajmanović nanio političku štetu i prekršio Statut SNP-a. Damjanović nije prisustvovao sjednici na kojoj je to konsatovano.

Iz SNP-a juče nijesu odgovarali hoće li pokrenuti inicijativu za isključenje Damjanovića, dok on nije želio da komentariše saopštenje GO.

Stranačkim statutom SNP predviđeno je da se odluka o isključenju iz partije, između ostalog, može donijeti za djelovanje u suprotnosti sa osnovnim principima partije i za kršenje odredaba Statuta. Članom 17 stranačkog Statuta odluka o isključenju može se donijeti zbog nepoštovanje obaveza odbornika i poslanika kao i za ponašanje ili djelo koje nanosi ozbiljnu štetu Partiji.

Statutom je predviđeno da Odluku o isključenju donosi nadležni opštinski odbor. To praktično znači da odluku o isključenju mora da donese podgorički odbor na čijem je čelu Dragan Ivanović koji je blizak predsjedniku stranke Srđanu Miliću.

Damjanović je ranije optužio predsjednika SNP-a da loše vodi partiju finansijski i politički, navodeći da je Milić sa još nekoliko funkcionera zatvorio partiju i da odluke sa Glavnog odbora uopšte ne stižu do članstva i birača.

On je kritikovao lidera stranke i zbog otezanja pregovora opozicije o formiranju vlasti u Kotoru, navodeći da to treba učiniti bez međusobnog uslovljavanja. Damjanović je upozorio i da je dogovor opozicije u Kotoru bio njegov uslov za formiranje poslaničkog kluba SNP-a u Skupštini Crne Gore.

On je istakao i da je na sjednicama GO upozoravao stranačko rukovodstvo da se partija “ne smije tretirati kao privatno preduzeće niti je dobro da se u uskom funkcionerskom krugu bez širokih konsultacija sa članstvom donose odluke od kojih zavisi sudbina stranke”.

Konačnu odluku o isključenju donosi Statutarna komisija

Ukoliko podgorički odbor pokrene inicijativu za isključenje Damjanovića, visoki funkcioner se na njihovu odluku može žaliti Statutarnoj komisiji.

“Protiv odluke o isključenju može se izjaviti žalba Statutarnoj komisiji partije u roku od 15 dana od dana prijema odluke o isključenju. Odluku po žalbi donosi Statutarna komisija”, navodi se u Statutu.

Podgorički odbor je uoči parlamentarnih izbora 2012. godine iz stranke isključio Milana Kneževića i Predraga Bulatovića i još nekoliko funkcionera uz obrazloženje da su “se našli na izbornoj listi Demokratskog fronta”.

Inicijativu za njihovu smjenu pokrenuo je tadašnji predsjednik podgoričkog odbora Velizar Kaluđerović, a bivši poslanici SNP-a nisu dobili priliku da se žale Statutarnoj komisiji.

Bonus video: