Bečić i Abazović: Crna Gora sa ovakvom vlašću nikada neće zatvoriti Poglavlje 27

"Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, i napredak u tom smislu, u poglavljima 23 i 24 preduslov za kvalitetnu borbu za zaštitu životne sredine u Crnoj Gori. Demokrate i URA su opredijeljene da nastave tu borbu, koju su započele od samog osnivanja", poručili su Bečić i Abazović
7 komentar(a)
Aleksa Bečić, Dritan Abazović, Vesna Jusup, Foto: Demokratska Crna Gora
Aleksa Bečić, Dritan Abazović, Vesna Jusup, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 05.12.2018. 14:27h

Odnos vlasti prema životnoj sredini, preko privilegovanih pojedinaca bliskih njima kojima su u ruke date naše šume, naš vazduh i naša voda, potpuno je neodgovoran i neprihvatljiv, istakli su danas predsjednik Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić i predsjednik Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović,

Oni su kako je saopšteno iz Demokratske Crne Gore, nastavili svoju posjetu Briselu susretom sa Vesnom Jusup, predstavnicom partije Zelenih u Evropskom parlamentu.

U saopštenju se dodaje da su u prisustvu generalnog sekretara Demokrata, Borisa Bogdanovića, i potpredsjednika GP URA, Filipa Adžića, Bečić i Abazović sa Jusup razgovarali o trenutnoj političkoj situaciji u zemlji, sa posebnim akcentom na pitanja koja su važna za Zelene, u prvom redu o zaštiti životne sredine, naročito u sadašnjem trenutku kada je njena devastacija skoro jedino pravilo u skladu sa kojim se ponaša vladajuća garnitura.

"Crna Gora, sa ovakvom vlašću i njenim odnosom prema "zelenim" temama, nikada neće zatvoriti Poglavlje 27 - Zaštita životne sredine. To je najveći izazov za Crnu Goru na njenom putu ka EU, naročito ako se ima u vidu isprepletenost ovog poglavlja sa poglavljima 23 i 24, i to upravo zbog uvezanosti nosilaca organizovanog kriminala i korupcije sa nosiocima vlasti u Crnoj Gori. A da je to tako, dokaz je teška ekološka situacija oko mijenjanja toka i zagađenja rijeke Tare usljed radova na autoputu. Možda još slikovitiji primjeri te veze su i jačanje šumarske i hidromafije u Crnoj Gori, kao i nezakonito vađenje šljunka iz naših rijeka, pri čemu se misli na koncesije koje privilegovani pojedinci i bliski rođaci, prijatelji i kumovi čelnih ljudi u DPS-u dobijaju da bjesomučno eksploatišu naše prirodne resurse, a državi od toga ostaje samo šteta i malo ili nimalo joj se vrati", istakli su Bečić i Abazović.

Oni su kazali i da je neprihvatljivo to što se kroz rođačko-kumovske šeme građanima naplaćuje ono što su prethodno od nas oteli.

"Zato je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, i napredak u tom smislu, u poglavljima 23 i 24 preduslov za kvalitetnu borbu za zaštitu životne sredine u Crnoj Gori. Demokrate i URA su opredijeljene da nastave tu borbu, koju su započele od samog osnivanja", poručili su Bečić i Abazović.

Iz Demokratske Crne Gore su kazali da je i nezaobilazna tema razgovora sa predstavnicom Zelenih u Briselu, bilo i skandalozno zagađenje kojem su duži niz godina izložena Pljevlja, jedan od najzagađenijih gradova i Evropi i na svijetu.

"Bilo je riječi i o drugim crnim ekološkim tačkama u našoj zemlji, ali i o problemu ulcinjske Solane i Skadarskog jezera, a u vezi sa projektom Porto Skadar Lake. Sagovornici su se na kraju saglasili da je, ipak, osnov svega demokratija i poštovanje ljudskih prava, pa tako i Ustavom garantovanog prava na zdravu životnu sredinu", zaključuje se u saopštenju Demokrata.

Bonus video: