Odbor podržao planirane aktivnosti Samardžića

Samardžić je naglasio da iz političko-vojne dimenzije proizilazi niz specifičnih zadataka i obaveza od kojih se kao prioritetni izdvaja učešće u radu Foruma za bezbjednosnu saradnju i pratećih radnih tijela, sa ciljem ispunjavanja propisanih obaveza koje proizilaze iz dokumenata OEBS-a, što indirektno doprinosi i ukupnom procesu reformi bezbjednosnog sektora u Crnoj Gori
3 komentar(a)
Odbor za bezbjednost i odbranu, Foto: Skupština Crne Gore
Odbor za bezbjednost i odbranu, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 23.01.2017. 15:47h

Odbor za bezbjednost i odbranu podržao je danas aktivnosti koje je admiral Dragan Samardžić predstavio kao budući vojni predstavnik pri misiji OEBS-a i izaslanik odbrane u Austriji, Slovačkoj i Češkoj.

Samardžić je, kako se navodi, upoznao članove Odbora sa planiranim aktivnostima vojno-diplomatskog predstavništva u Austriji, Slovačkoj i Češkoj tokom predstojećeg mandata.

Istakao je da će direktno biti nadležan za aktivno učešće u prvoj, odnosno političko-vojnoj dimenziji koja obuhvata preventivnu diplomatiju, rano upozoravanje, prevenciju konflikata i smanjenje rizika od njihovog nastanaka, upravljanje krizama i postkonfliktni oporavak, kontrolu naoružanja, primjenu mjera za izgradnju povjerenja i bezbjednosti i pružanje pomoći u primjeni vojnih reformi.

Samardžić je naglasio da iz političko-vojne dimenzije proizilazi niz specifičnih zadataka i obaveza od kojih se kao prioritetni izdvaja učešće u radu Foruma za bezbjednosnu saradnju i pratećih radnih tijela, sa ciljem ispunjavanja propisanih obaveza koje proizilaze iz dokumenata OEBS-a, što indirektno doprinosi i ukupnom procesu reformi bezbjednosnog sektora u Crnoj Gori.

“Apostrofirajući da stalni zadatak predstojećih aktivnosti predstvlja afirmacija Crne Gore kao ravnopravnog i aktivnog učesnika u izgradnji transparentnosti, stabilnosti i povjerenja u regionu OEBS-a, na sjednici je ocijenjeno da je doprinos Crne Gore u predmetnoj oblasti već prepoznat i mjerljiv”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da iako je Crna Gora jedna od najmlađih država učesnica, njena iskustva iz prihvatanja i ispunjavanja brojnih obaveza i reformi sektora bezbjednosti su od značaja za OEBS, posebno u oblastima demokratske kontrole oružanih snaga, vođenja projekta demilitarizacije i implementacije mjera za izgradnju bezbjednosti i povjerenja.

Imajući u vidu nesporan uzajamni uticaj i korelaciju između reformske agende, procesa integracija i sprovođenja obaveza i principa OEBS-a, Samardžić je naglasio da će se u narednom periodu fokusirati na visokom stepenu njihove implementacije, ali i poboljšanju njihovog kvaliteta.

Ističući da sadržaj razmijenjenih informacija sa OEBS-om predstavlja dobar pokazatelj usklađenosti sa regulativima Evropske unije i NATO u nizu oblasti, saopštio je da će s tim u vezi posebnu pažnju posvetiti eventualnim nedostacima te potrebnim mjerama za njihovo otklanjanje.

“Nakon sprovedene sveobuhvatne rasprave, Odbor za bezbjednost i odbranu izrazio je punu podršku aktivnostima koje je Samardžić predstavio kao prioritetne za vojno-diplomatsku saradnju Crne Gore sa Austrijom, Slovačkom i Češkom, uz ocjenu da će ista doprinijeti punoj afirmaciji Vojske Crne Gore, njene odbrambene politike i vojne diplomatije”, kaže se u saopštenju.

Odbor je obavio konsultativno saslušanje vojno-diplomatskog predstavnika Crne Gore, brigadnog generala Rajka Pešića prije stupanja na funkciju vojnog predstavnika Crne Gore pri NATO i EU, u Briselu.

Pešić je istakao da će učešćem u radu komiteta i, drugih NATO tijela, u ime države, pružiti puni doprinos ostvarivanju ciljeva, vizije i misije Alijanse, u skladu sa svojim stručnim kompetencijama u oblasti vojnoodbrambenih pitanja.

"Pešić je izrazio spremnosti za pružanje punog doprinosa realizaciji predstojećih obaveza koje podrazumijeva članstvo Crne Gore u NATO, sa posebnim akcentom na realizaciju Plana vojne integracije, dostizanja NATO standarda i dalje modernizacije odbrambenog sektora", kaže se u saopštenju.

Bonus video: