"LOŠE UPRAVLJANJE POLITIČKE ELITE"

Demokrate: Da li Barska plovidba može postojati bez "Svetog Stefana"?

Potpredsjednik barskog Opštinskog odbora Demokrata, Dragan Tufegdžić, kazao je da je, i pored obećanja menadžmenta Barske plovidbe da se linija Bar - Bari neće ukidati i da će ta kompanija i dalje biti nosilac posla, sumnja sve veća
136 pregleda 0 komentar(a)
Dragan Tufegdžić, Foto: Demokrate
Dragan Tufegdžić, Foto: Demokrate
Ažurirano: 20.01.2017. 14:05h

Demokratska Crna Gora zabrinuta je da je Barska plovidba, lošim upravljanjem i odlukama, sve bliže tome da postane još jedna u nizu avantura političke elite, a na štetu države i građana, poručili su iz te partije.

 Potpredsjednik barskog Opštinskog odbora Demokrata, Dragan Tufegdžić, kazao je da je, i pored obećanja menadžmenta Barske plovidbe da se linija Bar - Bari neće ukidati i da će ta kompanija i dalje biti nosilac posla, sumnja sve veća. 

„Privremeno gašenje linije Bar - Bari i tom pomorskom vezom sa EU, unijelo je opravdanu zabrinutost cjelokupne javnosti, a posebno građana Bara“, naveo je Tufegdžić u saopštenju.

 On je podsjetio da je nekadašnja Prekookeanska plovidba u floti imala 19 brodova, a sada tri, odnosno ukidanjem putničke linije - dva, jer je evidentno da će trajekt Sveti Stefan 2 u „staro gvožđe“. 

Tufegdžić je dodao da je prije nekoliko godina najavljivano uzdizanje barskog pomorstva kupovinom dva teretna broda, koja su data u pod zakup. 

„Da li je postojala mogućnost da menadžment uđe u tržišnu borbu i barem sa jednim teretnim brodom i našom posadom pokuša da nađe mjesto na tržištu? Postavlja se pitanje da li će ti teretni brodovi isplatiti sebe, održati poslovanje kompanije i u kakvom će stanju biti poslije isplate kredita, nakon toliko godina“, pitao je Tufegdžić.

On smatra da je opravdana sumnja da će neka strana kompanija preuzeti važnu pomorsku liniju od Bara do Barija. 

„Da li Barska plovidba može postojati bez Svetog Stefana ne gledajući samo ekonomski aspekt? Nešto što je definisalo Barsku plovidbu je upravo Svetac“, kazao je Tufegdžić. 

On je naveo da su iz menadžmenta Barske plovidbe saopštavali da nema finansijskih problema za nabavku novog putničkog broda. 

„Nedavne ostavke i ćutanje menadžmenta po tom pitanju, upućuju da nije sve tako kako se obećavalo i govorilo. Iz Vlade smo čuli da nijesu više zainteresovani da garancijama pomažu Barsku plovidbu“, rekao je Tufegdžić.

On je pitao da li je Barska plovidba u mogućnosti da kupi novi brod, Sveti Stefan 3 i zadrži tu značajnu liniju i vezu sa EU.

„I pored toga što jedan dio radnika, koji je vezan za poslovanje Sveca, sada nema šta da radi, novi prijem radnika zbunjuje ili upućuje na političko uhljebljenje, a ne na realnu potrebu kompanije za novom radnom snagom“, saopštio je Tufegdžić.

On je dodao da vjeruje da u Barskoj plovidbi ima stručnjaka koji su mogli tu kompaniju učiniti održivom.

„Ipak, izgleda da se matrica kratkoročne lične i kratkotrajne koristi i uhljebljenja stavlja iznad opšteg dobra“, poručio je Tufegdžić. 

On je pitao i zar Bar, kao lučki grad i kapija Crne Gore i regiona, nije nešto što prirodno opredjeljuje da pomorstvo bude nešto što je godinama bilo ponos građana.

Preporučujemo za Vas