Đurišić: Koalicija "Zdravo Berane" ništa nije učinila na rasvjetljavanju kriminalnih radnji

"Opština je ugovorila radove sa nekoliko preduzeća vrijedne više stotina hiljada eura na indentičan način, bez i jednog raspisanog tendera, a prethodni direktor Agencije nagrađen mjestom savjetnika direktora Agencije", kazao je Đurišić
67 pregleda 2 komentar(a)
Zdravo Berane, Foto: Zdravo Berane
Zdravo Berane, Foto: Zdravo Berane
Ažurirano: 19.01.2017. 20:22h

Odbornik Demokratskog fronta (DF) u SO Berane Velimir Đurišić ocijenio je da kolaicija "Zdravo Berane", kojoj i sam pripada, "za gotovo tri godine na rasvetljavanju počinilaca kriminalnih radnji od strane bivše vlasti nije učinila gotovo ništa".

On se time uključio u polemiku između poslanice DF Branke Bošnjak i Opštine Berane.

Bošnjak je, izjavila da "nova vlast (u Budvi) ne smije ponoviti greške iz Berana, Herceg Novog i Pljevalja, kada su nove vlasti, ćuteći prelazile preko lopovluka bivše DPS vlasti, a predsjednici opština iz opozicionih stranaka se hvalili kako su otplatili dugove lopova iz DPS".

Iz Službe za odnose sa javnošću Opštine Berane saopšteno je da je Bošnjak svojom izjavom o odnosu sadašnjeg opštinskog rukovodstva prema poslovanju prethodne vladajuće garniture iznijela niz netačnih, neprovjerenih, pa čak i zlonamjernih informacija koje bi mogle da dovedu u zabludu crnogorsku javnost.

"Tačno je da ste pokrenuli šest krivičnih prijava ali je isto tako tačno da postoji materijala za još bar pedeset krivičnih prijava koje uključuju milionski vrijednu pljačku opštinske imovine i budžeta. Zašto ovo nije pokrenuto? Upravna inspekcija iz Podgorice, po prijavi lokalnog DPS-a, kontrolisala je zapošljavanje u opštini i utvrdila da je DPS nezakonito zaposlio tridesetak službenika (lica). Po nalogu iste raskinut im je radni odnos. Umjesto da procesuira odgovorne novo opštinsko rukovodstvo je raspisalo konkurs i ista ta lica vratila na posao ( pa neke nagradila varijabilom) uprkos činjenici da u opštini postoji značajan višak zaposlenih. Zašto ste ovo uradili?", upitao je Đurišić.

On je dodao da jedna od podnesenih krivičnih prijava obuhvata i radove koje je Agencija za izgradnju i razvoj u predizbornoj kampanji dodijelila preduzećima bez raspisanog tendera.

"Opština je ugovorila radove sa nekoliko preduzeća vrijedne više stotina hiljada eura na indentičan način, bez i jednog raspisanog tendera, a prethodni direktor Agencije nagrađen mjestom savjetnika direktora Agencije. Što je najčudnije u svemu ovome niko od DPS funkcionera nikada nije postavio pitanje zašto se ovo na ovakav način radi", kazao je Đurišić.

On je podsjetio i na problem zgrade izgrađene u takozvanom cvjetnom parku.

"Za zgradu izgrađenu u "cvetnom parku" izdata je upotrebna dozvola (vrlo brzo po našem dolasku na vlast) uprkos činjenici da su postojale krivične prijave za nezakonito posječena četiri platana i uprkos tome što investitor nije ispunio obavezu iz izdate saglasnosti da na mjesto uklonjenih platana zasadi nove i uprkos činjenici da je uzurpirana javna površina, a da stvar bude još gora u postupku izdavanja upotrebne dozvole prekršen je zakon u najmanje tri slučaja", dodao je Đurišić.

Prema njegovim riječima "nabrajanje slučajeva zaštite interesa DPS službenika i prikrivanje kriminala i pljačke, počinjenog od organizovane kriminalne grupe iz bivše opštinske vlasti, ispunilo bi kompletno izdanje jednog dnevnog lista".

"Zato ovom prilikom samo ovoliko uz još jednu dilemu: kako je moguće da u dva slučaja (prilikom glasanja o izveštaju o radu predsjednika opštine i glasanja o budžetu) kada su mogli da iznude ostavku predsjednika, jer su znali da zbog mog javno iznesenog stava da neću podržati te tačke dnevnog reda. Koalicija "Zdravo Berane“ neće imati većinu za njihovo usvajanje, DPS ta najorganizovanija i najmoćnija nije uspjela da obezbijedi prisustvo sjednici svih svojih odbornika", rekao je Đurišić.

On je podsjetio da je zbog, kako tvrdi, saradnje predsjednika opštine sa strukturama unutar DPS-a, kao i prikrivanja počinilaca krivičnih djela, zatražio ostavku predsjednik opštine Dragoslava Šćekića (SNP).

Bonus video: