Stručnjaci za NATO: Uzalud briga, glas SAD je siguran

Novoizabrani američki predsjednik je tokom izborne kampanje kritikovao vojno-politički savez kao “zastario” i kazao da bi sve ostale članice trebalo da daju dogovorena dva procenta BDP na odbranu
0 komentar(a)
Senat SAD, Foto: Shutterstock
Senat SAD, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.01.2017. 06:34h

Odlaganje senatske odluke o prijemu u NATO nije razlog za zabrinutost, jer Crna Gora uživa američku podršku za članstvo, smatraju u civilnom sektoru.

Senatori su u utorak veče trebali da odluče o prijemu Crne Gore, ali se to nije desilo. Ova tačka odložena je za sjutra, a o njoj bi trebalo da se raspravlja četiri sata poslije inauguracije predsjednika Donalda Trampa.

Novoizabrani američki predsjednik je tokom izborne kampanje kritikovao vojno-politički savez kao “zastario” i kazao da bi sve ostale članice trebalo da daju dogovorena dva procenta BDP na odbranu.

Nakon što Senat da “zeleno svjetlo” na protokol, na njega treba da stavi potpis i predsjednik Tramp.

Predsjednik Atlantskog saveza Savo Kentera ističe da Trampova administracija ne bi smjela osporiti članstvo Crne Gore.

“Nikakvog razloga za zabrinutost ne smije biti i ne može biti. I ovo odlaganje za petak ne predstavlja razlog za zabrinutost. Po mom mišljenju i mišljenju nekih mojih izvora, radi se isključivo o jednoj tehničkoj proceduri i ništa drugo,” kazao je juče za “Vijesti”.

I prema riječima izvršnog direktora Alfa centra Aleksandra Dedovića, razloga za brigu nema.

“Koliko se nama ovdje u Crnoj Gori pitanje ratifikacije Protokola o pristupanju NATO Savezu činilo od veoma velikog značaja - to je u američkom Senatu samo jedna od tačaka dnevnog reda na zasjedanju,” kazao je Dedović.

Kritike na račun NATO Dedović doživljava kao najavu potrebe smanjenja budžetskih izdvajanja za članstvo i moguće inicijative za modifikacijom njenog funkcionisanja. Nacionalni koordinator za NATO Dragan Pejanović tvrdi da nema razloga za brigu.

“Proces ratifikacije nije isti u svim zemljama članicama. Negdje su to samo parlamentarne procedure, a u nekim državama, pored njih, postoje i nacionalne procedure,” kazao je Pejanović za Radio Crne Gore.

Na pitanje da li postoji razlog za zabrinutost zbog toga što će odluka biti donijeta nakon što Obama napusti Bijelu kuću, iz Socijaldemokrata su kazali da nema. “Sigurni smo da će vrlo brzo američki Senat ratifikovati Protokol o pristupanju Crne Gore NATO savezu, što će predstavljati još jednu potvrdu odličnih odnosa između SAD i Crne Gore,” rečeno je iz stranke Ivana Brajovića.

Medojević: Mi smo figura u partiji šaha Trampa i Putina

Crna Gora ništa ne može učiniti kako bi se ova odluka što prije donijela, jer je ona u rukama predsjednika SAD i Rusije, ubijeđen je jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević.

“Od Crne Gore ništa ne zavisi i mi smo sada samo jedna od figura u novoj globalnoj partiji šaha, koju u ovom trenutku igraju Tramp i (Vladimir) Putin, uz važnu ulogu Britanaca, bez kojih nijedna velika promjena u istoriji ne može da prođe,” kazao je za “Vijesti” Medojević, koji će sjutra prisustvovati inauguraciji novog predsjednika SAD u Vašingtonu.

Prema njegovim riječima, Obamina administracija ulaže neviđene napore u periodu tranzicije vlasti kako bi osigurala prijem Crne Gore, nakon što je Tramp najavio promjenu politike prema Rusiji i ulozi NATO.

Nema odluke u praznom parlamentu

Odluka Senata tiče se strogo interesa globalne politike SAD i sa životom u Crnoj Gori neće imati mnogo dodirnih tačaka, ocijenio je poslanik Demosa Goran Danilović.

On tvrdi da će, kada odluka o članstvu bude donesena u Crnoj Gori, to biti dokaz da čelnice NATO ne interesuju životi građana Crne Gore

“Pristati na to da vam se jedna država pridruži glasanjem u omalovaženom i bojkotovanom parlamentu govori samo o gubljenju globalnog pojasa, o tome da je po srijedi prije svega vojna organizacija, sa tek kojim formalnim i folklornim političkim 'ukrasom',” napisao je Danilović na svom Fejsbuk nalogu.

Bonus video: