Opštine Berane: Bošnjak iznijela netačne, neprovjerene i zlonamjerne informacije

"Uvaženoj poslanici Bošnjak savjetujemo da pritisak ka rasvjetljavanju zloupotreba u lokalnim samoupravama usmjeri ka pravosudnim organima, s obzirom da je Opština Berane svoj dio posla odavno i kvalitetno uradila"
58 pregleda 4 komentar(a)
Opština Berane, Foto: Arhiva Vijesti
Opština Berane, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 18.01.2017. 15:48h

Iz Službe za odnose sa javnošću Opštine Berane saopšteno da je poslanica Branka Bošnjak svojom izjavom o odnosu sadašnjeg opštinskog rukovodstva prema poslovanju prethodne vladajuće garniture iznijela niz netačnih, neprovjerenih, pa čak i zlonamjernih informacija koje bi mogle da dovedu u zabludu crnogorsku javnost.

Bošnjak je, izjavila da "nova vlast (u Budvi) ne smije ponoviti greške iz Berana, Herceg Novog i Pljevalja, kada su nove vlasti, ćuteći prelazile preko lopovluka bivše DPS vlasti, a predsjednici opština iz opozicionih stranaka se hvalili kako su otplatili dugove lopova iz DPS".

"PzP će snažno insistirati da se takva kompromiserska i kukavička praksa opraštanja pljački odmah prekine i svoju podršku novoj vlasti usloviće oštrim akcijama prtiv lopovske bande DPS", kazala je Bošnjak.

Iz Opštine Berane tim povodom podsjećaju "da je rukovodstvo Opštine koje je formirala koalicija Zdravo Berane (SNP i DF) nepun mjesec dana nakon izbora koji su održani u martu 2014, počela da preduzima radnje koje bi osvijetlile nezakonite postupke prethodnog rukovodstva opštine".

"Prva krivična prijava koju smo predali dva mjeseca nakon izbora, vezana za zloupotrebe u Dnevnom centru za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju, dobila je i svoj sudski epilog u kome je bivša direktorica osuđena zbog nezakonitog poslovanja zloupotrebe službenog položaja. Opština Berane je Vrhovnom državnom tužilaštvu predala i šest krivičnih prijava protiv bivšeg rukovodstva i vezanih lica za poslove u kojima je opština Berane oštećena gubitkom značajne imovine i novčanih sredstava, a u kojima postoje elementi organizovanog kriminala, manipulacija u finansijskom poslovanju, protivpravne isplate privrednim društvima bez poštovanja procedura o javnim nabavkama i lažno fakturisanje. Osim toga, svakodnevno vodimo sporove sa privrednim društvima za naplatu fiktivnih potraživanja vezano sa poslove o kojima ne postoji nikakva dokumentacija u opštini", saopšteno je iz Opštine Berane.

Dodaje se kako su podnijete su i krivične prijave za zloupotrebe prilikom dodjele stanova iz fonda sa stambenu solidarnu izgradnju opštinskim i državnim službenicima, kao i protiv odgovornih lica u Sportskom centru i radiju Berane.

"Iz svega navedenog smatramo da je rukovodstvo Opštine Berane, nasuprot navodima uvažene poslanice, sprovelo niz hrabrih koraka u veoma nepovoljnom institucionalnom okruženju, kako u rasvjetljavanju prethodnog perioda, tako i u stabilizaciji lokalnih finansija i prelasku na potpuno transparentno i legalno poslovanje, zbog čega su nam građani Berana i pružili povjerenje 2014, koje je potvrđeno na parlamentarnim izborima u novembru 2016.", navodi se u saopštenju.

Iz Opštine Berane dodaju da koriste priliku "da još jednom podsjetimo Vrhovno državno tužilaštvo na krivične prijave koje se još uvijek procesuiraju i da ubrza postupke jer to od njih očekuju građani Berana, cjelokupna crnogorska javnost, međunarodne institucije i svi oni koji žele da vide Crnu Goru kao uređenu državu vladavine prava".

"Uvaženoj poslanici Bošnjak savjetujemo da pritisak ka rasvjetljavanju zloupotreba u lokalnim samoupravama usmjeri ka pravosudnim organima, s obzirom da je Opština Berane svoj dio posla odavno i kvalitetno uradila. Nadamo se da će gospođa Bošnjak u budućnosti nastupati sa tačnim informacijama iz provjerenih izvora, a vrata Opštine Berane će joj u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama uvijek biti otvorena", zajljučuje se u reagovanju Opštine Berane.

Bonus video: