Knežević i Šahmanović kod Kadirova traže investitore

Knežević i Šahmanović tvrde da će zvanična posjeta Čečeniji otvoriti prostor za ulaganja u sjever Crne Gore
137 pregleda 60 komentar(a)
Vladimir Putin, Ramzan Kadirov, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Ramzan Kadirov, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.01.2017. 13:14h

Predstavnici Demokratskog fronta (DF) i funkcioner Bošnjačke stranke (BS) Orhan Šahmanović će krajem januara boraviti u zvaničnoj posjeti Čečeniji, saznaju “Vijesti”.

Delagacija koju će činiti predstavnici tog opozicionog saveza i Bošnjačke stranke u bivšoj sovjetskoj republici će boraviti 23. i 24. januara na poziv predsjednika Ramzana Kadirova .

Član predsjedništva Demokratskog fronta Milan Knežević i Šahmanović potvrdili su “Vijestima” da će putovati u Čečeniju, navodeći da će sa Kadirovim razgovarati o ulaganju u Crnu Goru. Šahmanović, koji se uoči formiranja Vlade, zalagao za savez Bošnjačke stranke sa opozicijom, tvrdi da je cilj posjete otvaranje novih radnih mjesta.

“Cilj moje posjete je da dovedem investitore koji će investirati u Plav i otvoriti nova radna mjesta”, kazao je Šahmanović “Vijestima”.

Kadirov je jedan od najmlađih i najkontroverznijih predsjednika neke od republika Ruske Federacije i slovi za odanog predsjedniku Vladimiru Putinu. Organizacije za zaštitu ljudskih prava upozoravaju na njihovo stalno kršenje u Čečeniji i niz zloupotreba ovlašćenja od strane Kadirova i njegovih saradnika.

Predsjednik Čečenije se nalazi na “crnoj listi” nepoželjnih ličnosti kojima je zabranjen ulazak u Evropsku uniju (EU). Zabrana ulaska u EU vođama pobunjenika, pojedinim političarima i biznismenima uvedena je u okviru sankcija koje je EU uvela Rusiji zbog aneksije ukrajinskog Krima u martu 2014. godine.

Na "crnoj listi” je i nekoliko članova Vlade Rusije i drugih ljudi bliskih predsjedniku Putinu, a Kadirov se nalazi među nepoželjnima zbog izjave da je spreman za slanje 74.000 čečenskih dobrovoljaca u Ukrajinu.

Na pitanje koliko je realno očekivati da Kadirov investira u Crnu Goru, s obzirom da slovi za gospodara rata u Čečeniji i političara koji krši ljudska prava, Knežević je kazao da postoji obostrani interes za saradnju.

“Kadirov je legitimno izabrani predsjednik Republike Čečenije, više puta odlikovani heroj Ruske Federacije, i čovjek koji je jedan od najzaslužnijih za ekonomski procvat i napredak te republike. Uvjeren sam da postoji obostrani interes za ekonomsku saradnju koji može rezultirati velikim investicijama u Crnu Goru. Moj cilj je da kroz ovakve vidove saradnje doprinesem poboljšanju odnosa između Crne Gore i Rusije, ali i razvoju naše države koja stagnira u ekonomskom razvoju otkad je poremetila odnose sa dokazanim prijateljem i saveznikom”, kazao je on.

Sin prvog predsjednika, odan Moskvi i obožava Putina

Kadirov je sin bivšeg muftije i prvog legalno izabranog predsednika Čečenije Ahmada Kadirova , koga su pobunjenici ubili u bombaškom napadu 2004. godine. Kao profesionalni bokser bio je šef obezbjeđenja ocu, a kao predsjednik Čečenije nastavio je da gaji mačo imidž po uzoru na Putina. U početku je ratovao protiv ruskih snaga, da bi kasnije sa ocem prešao na stranu Moskve.

Uspio je da izbjegne nekoliko pokušaja atentata a dovodi se u vezu sa ubistvima kritičara i političkih protivnika. Kadirov tvrdi da mu je Putin idol, a po uzoru na američkog predsjednika Donalda Trampa, pokrenuo je televizijski rijaliti program u kojem će izabrati svog pomoćnika.

Knežević: Očekujemo uzvratnu posjetu, vrata svima otvorena

Na pitanje zbog čega su predstavnici Demokratskog fronta u delegaciju pozvali Šahmanovića, umjesto predsjednika Bošnjačke stranke Rafeta Husovića, Knežević je kazao da su “vrata svima otvorena”. Husović je u Vladi Duška Markovića potpredsjednik za regionalni razvoj.

“Svako ko želi da na iskrenim osnovama gradi partnerstvo i prijateljske odnose sa Rusijom, u meni će imati iskrenog sagovornika. Uvjeren sam da se naša saradnja neće završiti na jednoj posjeti, već da ćemo ubrzo imati uzvratnu posjetu Crnoj Gori, a to je i prilika da svako ko je zainteresovan za investicije i napredak Crne Gore bude uključen to dokaze i ličnim primjerom”, kazao je Knežević .

Bonus video: