Vučinović smijenjena sa čela HGI: Ljubav pukla zbog stranačkog novca?

Središnji odbor Hrvatske građanske inicijative sinoć je izglasao nepovjerenje predsjednici stranke Mariji Vučinović, na čelu partije do daljeg biće Josip Gržetić
5324 pregleda 7 komentar(a)
Izgubila čelo stranke na tajnom glasanju: Marija Vučinović, Foto: Savo Prelević
Izgubila čelo stranke na tajnom glasanju: Marija Vučinović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.02.2019. 08:05h

Predsjednica Hrvatske građanske inicijative (HGI) i ministarka bez portfelja u Vladi Crne Gore, odlukom Središnjeg odbora HGI, smijenjena je sa čela te partije.

Za vršioca dužnosti predsjednika izabran je Josip Gržetić, član Predsjedništva, koji će ovu dužnost obavljati do vanrednog sabora stranke. Središnji odbor se odlučio na ovaj važan korak radi promjene postojećeg stanja u stranci i njene bolje pozicioniranosti na političkoj sceni Crne Gore”, stoji u saopštenju bez potpisa, koje je medijima sinoć proslijeđeno iz partije na čijem je čelu do sinoć bila Vučinovićeva.

Kako je „Vijestima“ potvrđeno iz krugova bliskih vrhu HGI, Vučinovićevoj je Središnji odbor u ponedjeljak izglasao nepovjerenje na tajnom glasanju.

Prema nezvaničnim informacijama, inicijatori smjene bili su dosadašnji najbliži saradnici ministarke bez portfelja - članovi Predsjedništva HGI, poslanik Adrijan Vuksanović i Zvonimir Deković koji je istoremeno i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

“Došlo je do sukoba Vučinovićeve sa jedne i Dekovića i Vuksanovića sa druge strane u vezi sa raspolaganjem stranačkim fondovima jer po Statutu HGI, predsjednica partije ima odlučujuću riječ u načinu na koji se troši novac iz stranačke kase u kojoj trenutno ima par stotina hiljada eura. Deković i Vuksanović su namjeravali da troše taj novac za neke njima bitne stvari sa čime se Vučinovićeva nije slagala, smatrajući da novac treba ostaviti za predstojeće redovne lokalne izbore u Tivtu i parlamentarne izbore u Crnoj Gori naredne godine”, kazao je sagovornik „Vijesti“ iz vrha HGI, insistirajući na anonimnosti.

Dodao je da je atmosfera na sjednici Središnjeg odbora bila vrlo neugodna i da su se na njoj sada kada je trebalo glasati o povjerenju Vučinovićevoj, pojavili članovi tog tijela koji su prethodno dugo bili vrlo pasivni i nisu dolazili na sjednice glavnog odbora stranke.

Prema tvrdnjama izvora “Vijesti”, korijen sukoba među prvacima HGI je u tome što je Vučinovićeva nedavno, navodno, tražila da se razjasne neke dileme u vezi sa finansijskim poslovanjem Hrvatskog nacionalnog vijeća kojim suvereno upravlja Deković, a što njemu nije bilo ni malo po volji, pa je Deković uz pomoć Vuksanovića i sebi bliskih kadrova u stranci, napravio svojevrstan prevrat na sjednici Središnjeg odbora HGI.

Informacija da je Vučinovićevoj izglasano nepovjerenje trebalo je, navodno, da ostane tajna do petka, kada su Deković i njegovi saradnici Vučinovićevoj ostavili rok da u međuvremenu ona sama javnost obavijesti da, navodno, iz ličnih razloga, podnosi ostavku na mjesto predsjednice HGI.

Činjenica da je medijska objava iz stranke o izglasavanju nepovjerenje predsjednici na Središnjem odboru „puštena“ prije tog roka, ukazuje da Vučinovićeva koja je na čelu HGI od 2005, ipak ne namjerava tako lako priznati poraz i prepustiti stranku Dekoviću i Vuksanoviću.

Vuksanović sinoć nije odgovorio na poruke “Vijesti” o smjeni predsjednice stranke.

Ni Vučinovićeva nije željela da odgovori na pitanja zbog čega smatra da joj je Središnji odbor HGI izglasao nepovjerenje.

Vučinovićeva je na čelu jedine hrvatske nacionalne partije u Crnoj Gori još od 2005. godine.

Trenutno joj traje drugi mandat na funkciji ministarke bez portfelja, gdje je prvi put izabrana 2012. godine.

Bonus video: