Marković: Vojno-obavještajne službe bliske Rusima krive za pokušaj državnog udara

“Crnogorski slučaj je neka vrsta modus operandi kako ruske paramilitarne i druge službe drugdje djeluju", rekao je Marković. “Postoji neka vrsta obrasca”
58 pregleda 44 komentar(a)
Savjet za odbranu, Foto: Vlada Crne Gore
Savjet za odbranu, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 14.01.2017. 09:51h

Za pokušaj državnog udara na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra krive su “vojno-obavještajne strukture” povezane sa Rusijom, kazao je premijer Duško Marković, prenosi “Vol strit žurnal”.

Tužilaštvo je raspisalo međunarodnu potjernicu za dvojicom državljana Rusije i dvojicom državljana Srbije, osumnjičenih da su organizovali jedinicu koja je 16. oktobra planirala upad u Skupštinu, hapšenje i likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića. Državljani Srbije su uhapšeni juče.

“Crnogorski slučaj je neka vrsta modus operandi kako ruske paramilitarne i druge službe drugdje djeluju", rekao je Marković. “Postoji neka vrsta obrasca”.

Marković je odbacio navode da je incidente u toku izborne noći organizovala njegova Demokratska partija socijalista kako bi podstakla podršku birača. “Možete li zamisliti da neko prikupi ruske državljane i srpske državljane i organizuje takav događaj”, rekao je premijer u, kako bilježi “Vol strit žurnal”, prvom intervjuu stranom mediju od stupanja na čelo vlade.

Takođe je ukazao da su srpske vlasti, koje su u početku odbacile optužbe Crne Gore, promijenile stav i sada aktivno sarađuju u istrazi. To rade i druge “ozbiljne” bezjednosne agencije, dodao je Marković.

Marković je, kako navodi list, rekao da Crna Gora želi u NATO kako bi se približila vladavini prava.

“Na Balkanu nijedna zemlja nije zasnovana na vladavini prava, demokratiji, slobodi”, bilježi Marković. “Želimo da pobjegnemo iz tog začaranog kruga koji traje toliko mnogo vjekova i da idemo ka NATO.”

Savjet se sastao, ali nije bilo riječi o pokušaju državnog udara

O pokušaju državnog udara nisu juče razgovarali članovi Savjeta za odbranu i bezbjednost, može se zaključiti iz saopštenja Kabineta predsjednika Filipa Vujanovića. Vujanović se nalazi na čelu Savjeta.

Uprkos tome što je 16. oktobra planirana nasilna smjena vlasti, koja je uključivala i ubistvo premijera, ni Savjet ni Vijeće za nacionalnu bezbjednost nisu imali sjednice na kojima se o tome diskutovalo, na što je ukazivala i opozicija.

Kako se navodi u saopštenju, Savjet je juče donio odluku o učešću pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim vježbama a tema je bila i zaštita vazdušnog prostora po ulasku u NATO.

“Savjet je razmotrio i druga pitanja iz svoje nadležnosti”, piše u saopštenju, ne pojašnjavajući koja.

Na predlog ministra odbrane Predraga Boškovića, Savjet je postavio general-potpukovnika Ljubišu Jokića za načelnika Generalštaba, dok je dosadašnjeg, admirala Dragana Samardžića, imenovao za izaslanika odbrane pri misiji u OEBS-u, a njegovog zamjenika, brigadnog generala Rajka Pešića za vojnog predstavnika pri NATO-u i EU u Briselu.

Na predlog Vijeća za nacionalnu bezbjednost, Savjet je odredio ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića za koordinatora Biroa za operativnu koordinaciju i usklađivanje aktivnosti organa koji čine obavještajno bezbjednosni sektor Crne Gore.

Bonus video: