Wall Street Journal: Crna Gora na putu ka NATO uprkos rezervama

"Da li Alijansa treba da nastavi da poziva postkomunističke demokratije u ovom regionu? Mnogi Amerikanci bi odgovorili ne, novoizabrani predsjednik Donald Tramp je možda među njima. Bolje povući 21-vekovnu liniju Jalte, oni misle, nego rizikovati gnijev Moskve"
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.01.2017. 17:46h

Crna Gora je na putu ka čanstvu u NATO pošto je senatski odbor za spoljne poslove usvojio rezoluciju podrške, premda mnogi Amerikanci, uključujući možda i novoizabranog predsjednika SAD Donalda Trampa, misle da Alijansa ne treba dalje da se širi, navodi danas Wall Street Journal.

Senatski odbor za spoljne poslove je u srijedu prihvatio rezoluciju za članstvo Crne Gore u NATO, o čemu sada treba da glasa cio gornji dom američkog Kongresa, premda republikanci tek treba da odluče kada će biti glasanje.

"Crnogorska kandidatura - i vizantijske intrige koje je okružuju - postavlja pitanje o budućnosti politike otvorenih vrata NATO. Da li Alijansa treba da nastavi da poziva postkomunističke demokratije u ovom regionu? Mnogi Amerikanci bi odgovorili ne, novoizabrani predsjednik Donald Tramp je možda među njima. Bolje povući 21-vekovnu liniju Jalte, oni misle, nego rizikovati gnijev Moskve", navodi se u komentaru Wall Street Journal.

Dnevnik prenosi i intervjuu crnogorskog premijera Duška Markovića koji optužuje "vojno-obavještajne strukture" povezane s Rusijom za pokušaj puča u izbornoj noći u Podgorici u oktobru.

"Crnogorski slučaj je neka ƒvrsta modus operandi kako ruske paramilitarne i druge službe drugde djeluje", rekao je on.

Marković je odbacio navode da je incidente u toku izborne noći organizovala njegova Demokratska partija socijalista kako bi podstakla birače.

"Možete li zamisliti da neko prikupi ruske državljane i srpske državljane i organizuje takav događaj", rekao je on.

Crnogorsko tužilaštvo sumnjiči državljane Srbije i Rusije da su organizovali kriminalnu grupu koja je za izborni dan planirala upad u skupštinu, hapšenje i likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Marković je, kako navodi Wall Street Journal, prvom intervjuu stranom mediju od stupanja na čelo vlade, rekao da Crna Gora želi u NATO kako bi se približila vladavini prava.

"Na Balkanu nijedna zemlja nije zasnovana na vladavini prava, demokratiji, slobodi. Želimo da pobjegnemo iz tog začaranog kruga koji traje toliko mnogo vjekova i da idemo ka NATO", rekao je crnogorski premijer.

Dosada je 20 od 28 članica NATO ratifikovalo pristup Crne Gore u Alijansu.

Bonus video: