SPOR BOŠNJAKA I ALBANACA ZBOG UPRAVE ZA DIJASPORU

Mustafić i Đeljošaj traže istu fotelju

Bošnjačka stranka i koalicija "Albanci odlučno" tražiće od DPS-a da što prije odluči o kandidatu za direktora Uprave za dijasporu
179 pregleda 41 komentar(a)
Nik Đeljošaj, Suljo Mustafić, Foto: Arhiva Vijesti
Nik Đeljošaj, Suljo Mustafić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 11.01.2017. 19:58h

Bošnjačka stranka i koalicija "Albanci odlučno" spore se oko mjesta direktora Uprave za dijasporu i tražiće da se to što prije riješi u pregovorima sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), saznaju "Vijesti".

Prema tvrdnjama sagovornika iz vladajuće koalicije Bošnjaci traže da premijer Duško Marković na to mjesto predloži političkog direktora stranke Sulja Mustafića, dok u koaliciji "Albanci odlučno" tvrde da je ta funkcija obećana funkcioneru Albanske alternative Niku Đeljošaju.

Sagovornik "Vijesti" iz albanske koalicije kazao je da je uoči formiranja vladajuće većine dogovoreno da mjesto direktora Uprave pripadne Albancima, dok funkcioneri Bošnjačke stranke u neformalnim razgovorima navode da je mjesto šefa Uprave jedna od funkcija koja pripada stranci Rafeta Husovića.

Nakon formiranja Vlade koalicija "Albanci odlučno" dobila je je mjesto potpredsjednika parlamenta, na koje je imenovan Genci Nimanbegu, dok je Mehmet Zenka izabran za ministra za zaštitu ljudskih i manjinskih prava. Iako koalicioni sporazum tada nije objavljen, špekulisalo se da Albanci računaju i na direktorska i savjetnička mjesta u pojednim ministarstvima.

Bošnjačka stranka dobila je mjesto potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj, na koje je imenovan Husović, Osman Nurković imenovan je ministra saobraćaja a Kemal Purišić za ministra rada i socijalnog staranja. Tokom pregovora o formiranju Vlade špekulisalo se da bi Bošnjaci kroz unutarkoalicione pregovore sa DPS-om mogli dobiti 10 odsto funkcija.

Kako bi povećala učešće u vlasti, Husovićeva stranka će od od DPS-a, između ostalog, tražiti i više direktorskih mjesta u osnovnim školama u gradovima gdje dominantno žive Bošnjaci, veću veću zastupljenost u diplomatsko-konzularnoj mreži kao i mjesta ambasadora.

Prema informacijama "Vijesti" unutarkoalicioni pregovori o "raspodjeli funkcija po dubini" trebali bi da se održe ove nedjelje. Osim albanske koalicije i BS, funkcije u državnoj upravi tražiće i Socijaldemokrate Ivana Brajovića.