Ratifikacija ako ne bude primjedbi

Republikanski senator Džon Mekejn juče je u telefonskom razgovoru premijeru Dušku Markoviću poručio da će SAD u najskorije vrijeme ratifikovati Protokol
24 komentar(a)
Crna Gora, NATO
Crna Gora, NATO
Ažurirano: 11.01.2017. 08:22h

Odbor za spoljnje poslove u američkom Senatu danas će raspravljati o ratifikaciji protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u, a put Crne Gore u alijansu mogao bi biti “ovjeren” ukoliko dva republikanska senatora povuku svoje primjedbe.

Ovo je drugi put da se u ovom odboru raspravlja o Crnoj Gori, nakon što 10. decembra Protokol nije ratifikovan jer su senatori iz redova Republikanske partije, Rand Pol i Majk Li imali primjedbe na usvajanje dokumenta. Protokol u Senatu može biti odobren samo jednoglasno, aklamacijom, ukoliko niko ne uloži primjedbu. Za ratifikaciju međunarodnih ugovora u američkom Senatu, ukoliko ugovor dođe na raspravu na plenumu, potrebna je dvotrećinska većina. U Senatu SAD je 100 predstavnika, po dvoje iz svake savezne države.

Republikanski senator Džon Mekejn juče je u telefonskom razgovoru premijeru Dušku Markoviću poručio da će SAD u najskorije vrijeme ratifikovati Protokol. Mekejn je posjetu Crnoj Gori zakazanu za 2. januar otkazao zbog “hitnih međunarodnih pitanja”.

Ben Kardin, vodeći senator Demokrata u Spoljnopolitičkom odboru, na čijem je čelu republikanac Bob Korker ponovo je pokrenuo inicijativu da se njegove kolege izjasne o Protokolu. Kardin je ranije, nakon što je Korker nekoliko puta odlagao raspravu o Crnoj Gori rekao da od republikanaca zavisi da li će Kongres ratifikovati protokol. Ukoliko se Protokol ne ratifikuje do kraja sedmice, moglo bi se desiti da se čeka da na vlast stupi administracija Donalda Trampa, što će se desiti 20. januara. Ipak, Senat će, pema radnom kalendaru imati priliku da protokol ratifikuje i u periodu od 16. januara do stupanja Trampa na vlast.

Dok se čeka ključna ratifikacija u američkom Senatu, Norveška i Italija su juče ratifikovale prijem Crne Gore u NATO. Do sada su Protokol ratifikovale 22 od 29 članica alijanse. Prije Norveške i Italije, to su učinile Velika Britanija, Turska, Poljska, Litvanija, Hrvatska, Holandija, Island, Slovenija, Mađarska, Slovačka, Bugarska, Rumunija, Albanija, Estonija, Letonija, Češka, Njemačka, Belgija, Luksemburg i Danska.

Bonus video: