Doček na trgu, pa litija do hrama Hristovog vaskrsenja

Dio članica Fronta je i prošle godine organizovao proslavu na trgu, ali je tadašnje okupljanje najavljeno i kao skup protiv članstva Crne Gore u NATO
55 pregleda 147 komentar(a)
Pravoslavna Nova godina, Foto: Boris Pejović
Pravoslavna Nova godina, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.01.2017. 07:04h

Članice Demokratskog fronta (DF) organizovaće doček pravoslavne Nove godine 13. januara na Trgu nezavisnosti u Podgorici. Kako je “Vijestima” rečeno u DF-u, članice tog političkog saveza organizovaće na glavnom gradskom trgu koncert, a na proslavi će nastupati trubački orkestar Dejana Jevđića, kao i estradne zvijezde Marina Visković i Marko Bulat.

Koncert će u ponoć biti završen vatrometom, nakon čega će sveštenici i funkcioneri Fronta pozvati građane na litiju do hrama Hristovog vaskresenja gdje će mitropolit SPC Amfilohije služiti moleban.

Sagovornik “Vijesti” kazao je da će, za razliku od prošlogodišnje, proslavi u petak prisustvovati predstavnici svih članica Fronta. On je rekao da na ovogodišnjoj proslavi neće biti političkih poruka.

Dio članica Fronta je i prošle godine organizovao proslavu na trgu, ali je tadašnje okupljanje najavljeno i kao skup protiv članstva Crne Gore u NATO. U organizaciji proslave tada nije učestvovao Pokret za promjene, zbog zalaganja te stranke za članstvom u NATO.

Pravoslavna Nova godina se u Podgorici organizovano dočekuje od 1998. godine ,a posljednja proslava u čijoj su organizaciji učestvovale partije održana je 2003. godine. Crkvena opština je uvijek bila organizator proslave, a u organizaciji su učestvovale i Socijalistička narodna partija i Srpska narodna stranka. Najveća proslava održana je 2001. godine kada je skup blagoslovio patrijarh SPC Pavle.

Nakon toga, proslava pravoslavne Nova godina organizovana je ispred crkve Svetog Đorđa.

Bonus video: