Darmanović razgovarao sa Nišanijem: Najavljeno rješavanje statusa Tuzi

"Sagovornici su izrazili zadovoljstvo ostvarenom saradnjom u brojnim oblastima, razmijenili mišljenja o novim vidovima saradnje, projektima i aktivnostima, i saglasili se da snažnu sponu u odnosima predstavljaju crnogorska zajednica u Albaniji i albanska zajednica u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju
51 pregleda 23 komentar(a)
Srđan Daramnović, Bujar Nišani, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Srđan Daramnović, Bujar Nišani, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Ažurirano: 10.01.2017. 18:54h

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović boravio je danas u zvaničnoj posjeti Albaniji.

Tom prilikom imao je susrete sa ministrom vanjskih poslova Ditmirom Bušatijem, predsjednikom Republike Bujarom Nišanijem, predsjednikom Parlamenta Iljirom Metom i predsjednikom Vlade Edijem Ramom.

"Tokom susreta sa ministrom Bušatijem, zajednički je ocijenjeno da su bilateralni odnosi odlični, osnaženi intenzivnim političkim dijalogom na najvišem nivou i oslobođeni otvorenih pitanja. Sagovornici su izrazili zadovoljstvo ostvarenom saradnjom u brojnim oblastima, razmijenili mišljenja o novim vidovima saradnje, projektima i aktivnostima, i saglasili se da snažnu sponu u odnosima predstavljaju crnogorska zajednica u Albaniji i albanska zajednica u Crnoj Gori. Najavljeno je skoro rješavanje pitanja predstavljanja crnogorske manjine u albanskom Državnom savjetu, okončanje pregovora o razgraničenju dvije države, kao i pitanje statusa Tuzi", navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova.

Posebna pažnja u razgovoru posvećena je realizaciji zajedničkih infrastrukturnih i ekoloških projekata, saradnji u oblasti energetike i turizma, te jačanju saobraćajnih veza.

"Konstatovano je da održavanje i regulacija vode Skadarskog jezera i saradnja u prekograničnim programima i ubuduće treba da budu visoko pozicionirani u bilateralnoj agendi. Komplementarnost strateških spoljnopolitičkih ciljeva je ocijenjena kao dodatna vrijednost u međusobnim odnosima, zbog čega će dinamična saradnja u oblasti evropskih integracija, kao i u regionalnim okvirima i ubuduće biti važan instrument međudržavne saradnje. Pored unaprjeđenja privredne saradnje i očuvanja zajedničkih prirodnih resursa, pitanja manjinskih prava i položaja manjina bila su tema razgovora ministra Darmanovića i sa ostalim sagovornicima. Naglašeno je da manjine ostaju važan segment jačanja dijaloga i saradnje između dvije države, čiji će položaj sa posvećenošću i u duhu prijateljstva i dobrosusjedstva biti tretiran od obje strane i u narednom periodu. Razmijenjena su mišljenja i o geopolitičkim izazovima, otvorenim pitanjima i aktuelnim kretanjima u regionu", navodi se u saopštenju.

Bonus video: