Poslanicima dali 129 hiljada eura

Na osnovu Zakona o zaradama i drugim primanjima bivši ministri i poslanici imaju pravo da godinu nakon prestanka funkcije primaju naknadu u visini plate koju su primili posljednjeg mjeseca. Prema podacima objavljenim na sajtu Skupštine najniža poslanička plata u oktobru iznosila je 1.000, a najviša oko dvije hiljade eura
57 pregleda 17 komentar(a)
DPS, Foto: Filip Roganović
DPS, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 09.01.2017. 06:38h

Skupština Crne Gore je za plate bivših poslanika u decembru isplatila oko 129 hiljada eura, a pravo da primaju nadoknade nakon napuštanja poslaničkih klupa iskoristilo je 38 parlamentaraca. Prema podacima crnogorskog parlamenta 146.569 eura isplaćeno je tokom prošle godine za nadoknade bivšim poslanicima.

“Za nadoknade poslanika po prestanku funkcije, u decembru je isplaćeno 129.326,27 eura neto. Planirani iznos za naknade poslanika po prestanku funkcije u januaru je 69.357 eura”, navode u skupštinskoj službi za odnose sa javnošću.

Na osnovu Zakona o zaradama i drugim primanjima bivši ministri i poslanici imaju pravo da godinu nakon prestanka funkcije primaju naknadu u visini plate koju su primili posljednjeg mjeseca. Prema podacima objavljenim na sajtu Skupštine najniža poslanička plata u oktobru iznosila je 1.000, a najviša oko dvije hiljade eura.

Poslanici sami podnose zahtjev za isplatu nadoknada, nakon konsituisanja novog saziva parlamenta, a o njima raspravlja skupštinski Administrativni odbor. Prema članu 10 Zakona bivši ministri i poslanici gube pravo na nadoknade ukoliko se u međuvremenu zaposle ili steknu pravo na penziju. U vanrednim slučajevima, to pravo se može produžiti na još godinu ukoliko je bivšim funkcionerima toliko ostalo do penzije.

Prema podacima parlamenta, pravo na poslaničku nadoknadu koriste bivši predsjednik Administrativnog odbora Radivoje Lala Nikčević, Zoran Jelić, Husnija Šabović i Šefkija Murić. U DPS-u poslaničku nadoknadu primaju i Veljko Zarubica, Žana Filipović, Vuk Roćen, Radovan Obradović, Nikola Gegaj, Majda Bešlić, Jasmin Sutović, Rešid Adrović i Slobodan Krušo Radović.

Pravo na poslaničku nadoknadu iskoristio je i bivši potpredsjednik parlamenta Suljo Mustafić i njegove kolege iz Bošnjačke stranke Amer Kalač i Rešad Sijarić. Poslaničke plate primaju i bivši poslanici Socijalističke narodne partije (SNP) Danko Šarančić, Snežana Jonica, Danijela Marković i Radosav Nišavić, kao i predstavnici Socijaldemokrata Mićo Orlandić i Mubera Kurpejović.

Pravo na nadoknade koriste i bivši poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) Rifat Rastoder i Izet Bralić, kao i predstavnici Demokratskog fronta Emilo Labudović, Radojica Živković, Vladislav Bojović i Nataša Jevrić.

Prema podacima Skupštine nadoknade primaju i nekadašnji članovi kluba nezavisnih poslanika Neven Gošović, Velizar Kaluđerović, Zoran Miljanić, Obrad Gojković, Mladen Bojanić, Novica Stanić i Miloš Konatar. Pravo na poslaničku nadoknadu iskoristili su bivši poslanici Pozitivne Crne Gore Goran Tuponja i Srđan Perić, kao i predstavnik albanske koalicije Nik Đeljošaj.

Đukanović podnio ostavku, ali još nije tražio nadoknadu

Iako je nakon izbora nove Vlade podnio ostavku na poslaničku funkciju, bivši premijer Milo Đukanović zasada nije tražio pravo na nadoknadu.

Zakonsku mogućnost da prima platu iz budžeta godinu nakon prestanka funkcije, Đukanović je iskoristio prije šest godina zajedno sa tadašnjim potpredsjednikom DPS-a Svetozarom Marovićem.

Oni su nakon raspuštanja Vlade krajem 2010. godine i izborom Vlade Igora Lukšića od Administrativnog odbora tražili da im omogući da u narednih godinu dana primaju plate kao da su i dalje na funkcijama.

Bonus video: