Stop gradnji stanova za tržište u Budvi i Petrovcu

"Kod donošenja novih planskih dokumenata garantovaćemo da nikada više ono što pripada svima ne postane plijen unaprijed poznatih investitora", kazao je gradonačelnik Dragan Krapović
93 pregleda 36 komentar(a)
Budva, Foto: Vuk Lajović
Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 08.01.2017. 07:47h

Nova budvanska vlast staviće blokadu na jedan od najunosnijih biznisa u metropoli turizma - gradnji stanova i apatmana za tržište u zoni uz samu obalu.

Predlog da se uvede moratorijum na stanogradnju, predložiće novi gradonačelnik Dragan Krapović, koji će pred odbornički saziv lokalnog parlamenta do kraja mjeseca staviti odluke o suspenziji detaljnih urbanističkih planova “Budva centar” i „Petrovac centar“.

Time će gradska uprava udariti “šamar“ jednom od najbogatijih lobija, građevinskom, jer upravo gradnja stanova, apartmana i vila za prodaju minulih deceniju donosila milionske profite građevinarima.

Kako je “Vijestima“ pojašnjeno, od moratorijuma će biti izuzeti gradnja hotela, porodičnih kuća do 500 kvadrata, kao i infrastruktura - gradnja puteva, vodovodne i elektroinstalacja.

Stopirana će biti i gradnja kondo i apart hotela, kojima su građevinari, umanjenjem komunalija, uspijevali da grade stanove za tržište. Plan je da se novi DUP-ovi urade do septembra 2017 , kada počinje nova građevinska sezona.

Krapović je kazao da je prioritet prostorno-urbanistička sanacija i održivo prostorno planiranje.

"Suspendovaćemo "Budva centar" i "Petrovac centar", revidirati ostale DUP-ove i lokalne studije lokacije, izraditi sanacione planove, zaustaviti dalju devastaciju prostora gradnjom stanova za tržište. Prioritet nam je zaštita svih postojećih javnih prostora i sadržaja, a kod donošenje novih planskih dokumenata garantovaćemo da nikada više ono što pripada svima ne postane plijen unaprijed poznatih investitora. Zaustavićemo prodaju vrijednih lokacija“, poručio je Krapović.

Zbog najave da će planovi biti suspendovanil mnogi graditelji su već pokrenuli procedure za dobijanje građevinske dozvole za gradnju stambenih zgrada ili kondo i apart hotela, kako bi preduhitrili lokalnu vlast.

Nažalost, najatraktivnije zone centra Budve i Petrovca su već “okupirane“ gradnjom stanova za tržište, i upravo u tim zonama, trenutno se izvode najveći građevinski poduhvati. Samo nadomak Starog grada, u toku je gradnja tri stambena kompleksa sa šest višespratnica i praktično više od 500 stanova za tržište.

Sekretarijat za urbanizam izdao je tokom minule godine nešto manje od 50 građevinskih dozvola kojima je na području od Jaza do Buljarice dozvoljeno da se izgradi i nadogradi oko 40.000 kvadrata poslovno- stambenog i 11.000 kvadrata garažnog prostora. Još najmanje 30.000 kvadrata je obuhvaćeno građevinskim dozvolama koje je izdalo Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Iz Sekretarijata za urbanizam su u Izvještaju o stanju gradnje u Budvi za prošlu godinu upozorili da “očuvanje prostornih potencijala, prostorni razvoj i zaštita prostora nije moguća bez rješavanja problema bespravne gradnje”.

"Svako trajno narušavanje prostora, izaziva neotklonjive, štetne posledice. U cilju rješavanja problema bespravne gradnje u proceduri je donošenje zakona o legalizaciji neformalnih objekata. Preporučene mjere koje bi Opština trebalo da preduzme za rješavanje bespravne izgradnje su popisivanje objekata koji su izgrađeni bez građevinske dozvole, odnosno koji se koriste bez upotrebne dozvole i preduzimanje mjera za pokretanje odgovarajućih postupaka radi utvrđivanja mogućnosti za izdavanje građevinske, odnosno upotrebne dozvole. Treba napraviti elektronsku - tabelarnu evidenciju svih izdatih građevinskih dozvola za period od početka 60-ih godina prošlog vijeka do danas sa adekvatnim grafičkim prikazom u prostoru. Takođe, stanje na terenu uporediti sa ažurnim geodetskim i katastarskim podlogama”, preporučuju u resornom sekretarijatu.

Stop za devastaciju Miločerskog parka

Novi gradonačelnik Budve Dragan Krapović je kazao da je priritet nove gradske uprave održivi razvoj u službi turizma i zaštita djevičanskih lokacija.

"Zaustaviti izgradnju kapaciteta mješovite namjene i devastaciju Miločerskog parka. Stimulisati izgradnju hotela sa četiri, pet i više zvjezdica, stimulisati “brownfield“ projekte i investicije. Očuvati preostale djevičanske lokacije - Buljarica, ostrvo Sveti Nikola i Dubovica. Snažno stimulisati izgradnju malih hotela i pansiona, stimulisati povećanje kvaliteta komplementarnog smještaja, ograničiti planove privremenih objekatai lokacija. Prioritet je i produženje turističke sezona na najmanje 120 dana pune zauzetosti do 2020. godine. Osloboditi šetalište od nepotrebnih i neprimjerenih sadržaja, otvoriti pješačke prolaze i staze radi komuankacije svih djelova grada“, naveo je Krapović prioritete vlasti.

Bonus video: