TVRĐAVA: DIO PROGRAMA NOVE BUDVANSKE VLASTI

Krapović obećava da će vratiti Citadelu

Citadela je u privatne ruke prešla 1997. kada su je Vojska tadašnje Jugoslavije i Opština prodale kompaniji biznismena Branka Ćupića...
58 pregleda 20 komentar(a)
Citadela Budva, Foto: Arhiva Vijesti
Citadela Budva, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.01.2017. 09:19h

Novi gradonačelnik Budve  Dragan Krapović obećao je da će starogradska tvrđava Citadela ponovo biti u vlasništvu Opštine.

Krapović je to odredio kao jedan od prioriteta nove vlasti u toj primorskoj opštini.

Ako to obećanje ispuni, poslije dvije decenije u državne ruke vratiće se  srednjovjekovna  tvrđava i kulturno-istorijski spomenik.

Citadela je tada  prodata kompaniji budvanskog biznismena Branka Ćupića.

“Vratićemo Citadelu u državno vlasništvo. Stari grad mora biti zaštićen i valorizovan. Usvojićemo sanacioni plan,  ograničićemo 'privremeno' planiranje, očuvaćemo gradski park koji mora dobiti status zaštićene zone, zaštitićemo bedeme, očuvaćemo funkciju stanovanja, smjestiti neke od institucija ili opštinskih organa u Starom gradu. Tretiraćemo luku Budva Strategijom pomorskog saobraćaja Crne Gore, sa osnovnom funkcijom promet -  transport - komunikacija”, naveo je Krapović.

Budvanski biznismen Branko Ćupić prije nekoliko godina govorio je da je  spreman da proda srednjovjekovnu  starogradsku tvrđavu,  koju je pretvorio u “luksuzni ugostiteljsko-kulturni objekat”...

Opština tada nije preduzela ništa, iako su upućeni govorili da je njegova ponuda bila više nego skromna.

Sve prepreke oko prodaje Ćupić je riješio u proteklih nekoliko godina -  vratio je  kreditna zaduženja na osnovu kojih je tvrđava bila založena kao garancija.

U katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine piše da je na firmu Citadela uknjiženo  3.398 kvadrata najatraktivnije parcele u srcu Staroga grada i 416 kvadrata izgrađenog kompleksa tvrđave, koji objedinjuje tri palate i veliko dvorište opasano kamenim zidinama.

Citadela je u privatne ruke prešla  1997. kada su je  Vojska tadašnje Jugoslavije  i Opština  prodale  Ćupićevoj kompaniji.

Citadela je  prethodnih godina  promovisana kao ugostiteljsko kulturni objekat. 

Na njoj se nalazi restoran sa terasom  sa koje “puca” pogled na  budvanski zaliv. 

U okviru Citadele poslovala je  i biblioteka i galerija  sa unikatima. 

Na jugozapadu kompleksa se nalaze luksuzni apartmani na tri nivoa, koji su zadržali rustičnost i izvornost arhitekture.

Neposredno uz apartmane je vidikovac sa kojeg se pruža pogled na cijelu Budvu.

Opštinska vlast u vrijeme gradonačelnika Rajka Kuljače  nudila je da  Citadelu kupi za sedam miliona eura, ali  to nije realizovano.

Citadela je  matična scena festivala Grada tetar, ali je to stopirano kada je prešla u privatne ruke.

Zamisao nekadašnje opštinske uprave bio je da se   ona vrati  kulturnoj funkciji, odnosno vrati Gradu teatru kao izvorna pozornici, ali i takođe da se  na njoj naprave i sale za vjenčavanje,  preseli i dio gradske uprave...

Preporučujemo za Vas