Ko su političari u sportskim savezima i klubovima

Bivši vaterpolista Andrija Popović kazao je da političari u savezima mogu pomoći, ali da im nije mjesto u klubovima
114 pregleda 0 komentar(a)
Andrija Popović
Andrija Popović
Ažurirano: 05.01.2017. 10:33h

Crnogorski političari ne bježe od miješanja u sport, ali ni sportisti od ulaska u politiku.

Veliki broj sportskih saveza i klubova u Crnoj Gori na svom čelu ima političare, počeviši od doskorašnjeg premijera Mila Đukanovića koji je na čelu Košarkaškog saveza. Ministar odbrane Predrag Bošković donedavno je vodio Rukometni savez, i dalje je na čelu Ženskog rukometnog kluba “Budućnost”, poslanik DPS-a Milorad Vuletić na čelu je Atletskog saveza, bivši premijer i šef diplomatije Igor Lukšić predsjednik je KK “Mornar” iz Bara. Njihovim stopama krenuo je i potpredsjednik Vlade Rafet Husović koji je od nedavno predsjednik KK “Ibar” iz Rožaja.

Doskorašnja ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević predsjednica je skupštine RSCG, dok je predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Budimir Šaranović na čelu Bokserskog saveza, gdje je naslijedio direktora Uprave za inspekcijske poslove Božidara Vuksanovića. Sekretar u MUP-u i novoimenovani nacionalni koordinator za NATO Dragan Pejanović predsjednik je Džudo kluba “Akademik” iz Nikšića, bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša dugo upravljao fudbalskim klubom “Budućnost”. U sportu je i predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica koja je predsjednica Skijaškog saveza, ali i potpredsjednica Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK), kao i poslanik Liberalne partije Andrija Popović.

Popović, bivši reprezentativac Jugoslavije u vaterpolu, i osvajač olimpijske medalje, kazao je "Vijestima" da razumije kada političari ulaze u sportske saveze sa namjerom da pomognu, ali smatra da im u sportskim klubovima nije mjesto. "Ja sam veći dio života bio u sportu nego u politici, i to u vrhunskom sportu. Kasnije, sa ove pozicije, političke, mislim da mogu na direktan i indirektan način da pomažem sport, naročito kroz neke predloge zakona koji pomažu sportu. Nisam siguran da na čelu klubova treba da budu političari koji, prakično, ne mogu da donose neki veliki novac", rekao je Popović. Pošto su sportski klubovi u većini slučajeva u vlasništvu lokalnih samouprava čest je slulčaj da su gradonačelnici na čelu klubova. Tako je gradonačelnik Bara Zoran Srzentić presdjednik FK “Mornar”, a Ejup Nurković FK “Ibar” iz Rožaja.

Nekadašnji prvak Crne Gore u trčanju na 800 i 1500 metara, poslanik DPS-a i šef Atletskog saveza, Milorad Vuletić kaže da je zadatak političara u sportu da obezbijede što bolje uslove za rad sportista. On je za "Vijesti" rekao da je sticajem okolnosti posljednjih 15 godina u politici, ali da ga uvijek vuče da se vrati sportu. “Ono što je moja obaveza i iz pozicije političara i sportskog radnika je to da se bavim tim da djeci i vrhunskim sportistima obezbijedim što bolje uslove za bavljenje sportom”, rekao je Vuletić. On je napomenuo da je protekla godina bila najbolja u istoriji crnogorske atletike. “Imamo odlične sportiste, ali nemamo uslove za rad. E, tu je moj zadatak da im pomognem. Mi smo na dobrom putu da dođemo do toga da u Podgorici napravimo atletski stadion, koji bi značio mnogo za svu omladinu”, rekao je Vuletić.

Iz sporta u politiku nedavno su se aktivno uključiči Nikola Janović koji je imenovan za ministra sporta, kao i bivši vaterpolo selektor, sadašnji direktor tog saveza i poslanik DPS-a Petar Porobić, kao i bivši bokser i predsjednik profesionalne bokserske organizacije Mijo Martinović koji je bio na izbornoj listi Demokrata.

Bonus video: