Janjušević: Jedinstvena opoziciona lista za izbore u Nikšiću dobitna kombinacija

"Umjesto da politički sazrijevamo kao društvo iz izbora u izbore, mi pokazujemo toliki stepen političke i demokratske regresije, koje i poslije 26 godina višestranačja i pluralizma pokazuje dječje tranzicione bolesti i nadasve hroničnu nesmjenjivost vlasti"
139 pregleda 16 komentar(a)
Dragiša Janjušević (Novina)
Dragiša Janjušević (Novina)
Ažurirano: 02.01.2017. 14:01h

Jedinstvena opoziciona lista za izbore u Nikšiću sigurno bi bila dobitna kombinacija koja bi podstakla izlaznost, ali je na to, zbog pokazanih slabosti opozicije u Budvi i Kotoru teško računati, smatra programski direktor Centra za političku edukaciju, Dragiša Janjušević.

On je naveo da se na izborima u Nikšiću očekuje nastup opozicije u dvije ili tri kolone.

"To im može omogućiti dobre polazne osnove pod uslovom da u Budvi i Kotoru opozicija formira vlast", rekao je Janjušević agenciji MINA.

On je ocijenio da politička situacija u državi nikad nije bila teža i složenija, s obzirom na činjenicu da je Crna Gora pred vratima NATO-a, i država koja je ozbiljan aspirant za članstvo u Evropskoj uniji.

"Umjesto da politički sazrijevamo kao društvo iz izbora u izbore, mi pokazujemo toliki stepen političke i demokratske regresije, koje i poslije 26 godina višestranačja i pluralizma pokazuje dječje tranzicione bolesti i nadasve hroničnu nesmjenjivost vlasti", navodi Janjušević.

On smatra da je bojkot parlamenta jedina strategija opozicije koja može proizvesti konkretan rezultat.

Prema njegovim riječima, evropski zvaničnici bi rekli "borba kroz institucije", i to je tačno gdje, kako je naveo, institucije postoje u punom kapacitetu i sa velikim stepenom autonomije.

"Ali tamo gdje su institucije partijske ljušture i ćelije onda je ta borba krajnje besmislena i nemoguća. Svi su modeli borbe do sada isprobani jedino je opoziciji ostao ovaj", smatra Janjušević.

On je, upitan kakve mogu biti posljedice po integritet parlamenta kada 39 poslanika bojkotuje njegov rad, kazao da je parlament već na neki način dozvolio udar na svoj integritet uvođenjem političke korupcije na velika vrata Skupštine.

"Ta praksa može samo da dodatno degradira ovu instituciju koja treba da generiše demokratske procese u državi. Bojkot je jedan vid demokratske i legitimne borbe. Jeste da nosi u sebi dosta riskantnoga i radikalnog, ali kad je ostao kao jedino sredstvo demokratske borbe zašto ga ne iskoristiti", poručio je Janjušević.

To je, kako dodaje, još jedan dokaz o velikoj podijeljenosti crnogorskog društva i razarajućoj moći partitokratizma koji je razorio sve institucije.

Janjušević smatra da neke partije čiji je rejting u padu mogu da trpe dodatnu štetu zbog bojkota parlamenta, isto tako partije čiji je rejting u porastu mogu imati stagnaciju i zaustavljanje tog trenda.

"Ali ako gledaju zajednički interes, a to su novi izbori i promjena trenutnog zabrinjavajućeg i alarmantnog stanja, onda pojedinačni interesi moraju biti potisnuti u drugi plan. Da konkretizujemo, ako vam misli o vlastitom rejtingu i povratku u parlament proizvode direktnu korist vladajućim partijama onda je izbor jasan", poručio je Janjušević.

On je kazao da bi se moglo očekivati formiranje nekog oblika vlade izbornog povjerenja ako opozicija istraje u svom jedinstvu u narednih pola godine.

"Vlada izbornog jedinstva bi se mogla formirati ali na potpuno drugačijem osnovu od onog političkog eksperimenta, avanturizma i improvizacije, kako političke tako i kadrovske, koju smo gledali pred oktobarske izbore", smatra Janjušević.

Ta vlada, kako pojašnjava, bila bi u funkciji pripreme predsjedničkih, parlamentarnih i lokalnih izbora u nekoliko opština.

"Uslov bi naravno bilo da učestvuje kompletna parlamentarna opozicija u tom projektu, a ne da opozicija bude podijeljena i po tom osnovu i izigrava demokratski dekor kako bi vladajuće partije dobile par štrikova od međunarodne zajednice za prevazilaženje postojeće krize", dodaje Janjušević.

On je ocijenio da se povratak u parlament može očekivati od poslanika Socijaldemokratske partije i Građanskog pokreta URA kada se bude raspravljalo o članstvu u NATO, jer su te stranke programski eksplicitno vezane za NATO članstvo.

"Ali ako ste u dilemi da birate između jedinstva opozicije i spašavanja vlastite države od rapidnog propadanja, sa jedne, i glasanja o članstvu u Alijansi čija je budućnost ovih dana itekako upitna, sa druge strane, onda je izbor dosta olakšan", navodi Janjušević.

Upitan, da li protivrječni stavovi opozicije po pitanju članstva u NATO mogu da utiču na njhovo dalje jedinstveno djelovanje, Janjušević navodi da oprečni stavovi po jednom programskom pitanju, koje jeste značajno ali nije presudno, ne bi trebalo da utiču na strateški zacrtane ciljeve koji su postavljeni bojkotom parlamenta.

"Mada iskustvo pokazuje da dječje bolesti opozicije iskazane kroz sujete, surevnjivosti, nekada nedostatak hrabrosti, ili politička korupcija mogu uticati na dalje jedinstvo", pojašnjava Janjušević.

Bonus video: