Demokrate poručile Krivokapiću: Stidite li se vi svojih drugova, samopriznatih kriminalaca

"Za DPS je politika otimačina i podjela plijena, a za Demokrate politika je trajna posvećenost opštem dobru", navodi se u saopštenju
89 pregleda 3 komentar(a)
Nikšić grad, Foto: Svetlana Mandić
Nikšić grad, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 30.12.2016. 08:06h

Potpredsjednik Opštine Nikšić i sekretar Sekretarijata za finansije, razvoj i preduzetništvo, Đoko Krivokapić nedavno se osvrnuo na prozivku Demokrata koji su opštinski budžet nazvali prosjačkim, ističući da bi budžet Opštine bez donacija i državnog Egalizacionog fonda bio neodrživ. Krivokapić je kazao da takve izjave daju “mlade, neuke osobe koje budžet nijesu vidjele osim na papirima i u nekom teorijskom modelu i čitanju”.

„Ne stidimo se mladosti, a stidite li se vi svojih drugova, samopriznatih kriminalaca. Mi učimo iz teorije, a o Vašoj partiji se uči iz sporazuma o priznanju krivice. U našim redovima ima od najperspektivnijih mladih ljudi do uglednih profesora i privrednika. Jedino nema nećaka koji se bahate na račun opštinskih finansija. A ako je mjera znanja i prakse činovnikovanje u Acovoj banci, ne hvala“, poručile su nikšićke Demokrate Krivokapiću..

Krivokapić je tada kazao da novac iz Egalizacionog fonda primaju prije svega zbog toga jer je Opština Nikšić uskraćena za dosta visok nivo prihoda po osnovu sistemskih zakona koji su negdje 2008. godine.

“Nama je gradsko-građevinsko zemljište donosilo deset miliona eura godišnje, koje je država ukinula da bi stimulisala investitore čime smo mi bili pogođeni. Uporni smo da se EPCG ipak pravilnije oporezuje, kada je u pitanju Opština Nikšić jer ovdje generiše ogromne prihode i mora to nekako da vrati gradu“, kazao je Krivokapić.

Demokrate smatraju da je situacija potpuno drugačija i da Nikšić ima egalizaciju zato što je DPS ukinuo zakone i prihode i doveo Nikšić na prosjači štap.

„DPS je Nikšiću dodijelio sudbinu da se dodvorava Vladi, umjesto da odgovara sopstvenoj privredi i građanima. DPS je dodijelio sudbinu Nikšiću da čeka na Vladu umjesto da samostalno preuzima odgovornost i rešava javne probleme. Nikšić ima egalizaciju ne samo zbog ukidanja tih ranijih zakona i prihoda, nego i zato što opada privredna aktivnost pa je sve manje toga raspoloživo da se oporezuje. O tome najbolje govori činjenica da je u Nikšiću skoro 2.000 manje zaposlenih za vrijeme vašeg zadnjeg mandata“, poručile su Demokrate Krivokapiću.

Oni ističu da su naknade za jezera ukinute i narušeni prihodi od gradskog građevinskog zemljišta zahvaljujući tome što je DPS dao prvenstvo „monopolskom gigantu u odnosu na potrebe sve siromašnije opštine, kao i prvenstvo koje je dato Mićunoviću i ostalim tajkunima i crnofondovskim finansijerima DPS-a“.

I dok Krivokapić Demokratama poručuje da se budžet mora posmatrati sveobuhvatno, a da “navodno sporna službena putovanja generišu kompletan dijapazon potreba svih službi na nivou Opštine”, iz OO Demokrata mu obećavaju da će tretirati “sve – i namještene tendere, i tajno trošenje javnog novca, i partijsko zapošljavanje“, uz najavu pobjede opozicije na lokalnim izborima koji u gradu pod Trebjesom treba da se održe u martu naredne godine.

„Domaćinski odnos se pokazuje poštenim upravljanjem budžetskim novcem i odricanjem od privilegija. Domaćini su savjesni držaoci javne imovine, a ne banket majstori. ’Domaćin’ s prosjačkim budžetom je prevarant. Ne čudi što Đoka Krivokapića posebno bole službena putovanja i troškovi reprezentacije kao bestidno visoke stavke u prosjačkom bužetu i što baš o tome polemiše sa Demokratama. U pitanju su dijametralno suprotna shvatanja politike. Za DPS je politika otimačina i podjela plijena, a za Demokrate politika je trajna posvećenost opštem dobru. O tome najbolje govori, pored ostalog, i odricanje poslanika Demokrata od parlamentarnih privilegija koje se tiču upravo službenih automobila i telefona. Na taj način je ostvarena ušteda koja je znatno veća od brojnih stavki koje ste Vi planirali u budžetu Nikšića. Veća je ušteda usled odricanja poslanika Demokrata i od Vaših planiranih izdataka za jednokratne pomoći za obrazovanje i kupovine knjiga đacima, veća i od planiranih izdataka za izgradnju Doma starih i tako redom. Politika kao sticanje privilegija ima za posledicu prosjački budžet. Prosi grad od Vlade i od donatora, a vi kao partija budžetskim izdacima prosite glasove. Ali ne još dugo“, zaključuju Demokrate.

Bonus video: