BS: SDP nam je pomogao, ali nema nove koalicije

Bralić tvrdi da je glasanjem SDP spriječio krizu vlasti u Rožajama
70 pregleda 4 komentar(a)
Amer Nokić, Foto: Bošnjačka stranka
Amer Nokić, Foto: Bošnjačka stranka
Ažurirano: 29.12.2016. 20:27h

Bošnjačka stranka (BS) u Rožajama neće praviti koaliciju sa Socijaldemokratskom partijom (SDP), ali od njih očekuju tehničku i programsku podršku do kraja mandata, kazao je predsjednik rožajskog odbora BS Amer Nokić. Odbornici SDP-a obezbijedili su većinu za usvajanje završnog računa za prošlu, rebalansa za 2016. i budžeta za narednu godinu, nakon što su odbornici DPS-a i SD-a napustili sjednicu. Nokić je kazao da je BS podršku tražila od svih partija, ali su je dobili samo od dva odbornika SDP-a.

“Oni su jedini shvatili značaj stabilnosti za korišćenje pozicije i Opštine Rožaje i BS za sprovođenje investicija u predstojećem periodu. Jasno je da se radi o tehničkoj i programskoj podršci koja ne podrazumijeva koaliciju. Mislim da je došlo vrijeme da u Rožajama vodimo računa ko može da uradi najviše za ovaj grad kroz pozicije i na državnom i na lokalnom nivou”, kazao je Nokić, pojašnjavajući da nema ideje za koalicioni aranžman sa SDP-om. “Radi se o tehničkoj i programskoj podršci koju očekujemo do kraja ovog mandata. Očekujemo da se i ostali priključe takvom jedinstvu na nivou grada“.

On nije odgovorio da li podrška koju očekuju od SDP-a zahtijeva izvjesne ustupke i vraćanje otpuštenih kadrova na posao, navodeći da od SDP-a “do sada nijesu dobili zahtjev za funkcionerska mjesto”. Na pitanje da li je saradnja sa SDP-om posljedica neuspješnih pregovora sa SD-om, Nokić je kazao da “i dalje stoji poziv za učešće svih partija u donošenju odluka”.

“Oni koji vode računa samo o zbrinjavanju svojih partijskih kadrova i uskopartijskim lokalnim interesima se očigledno ne pronalaze u ovom pozivu. Očekujem da će se takav odnos promijeniti”, kazao je Nokić.

Predsjednik rožajskog SDP-a Izet Bralić nije odgovorio da li je skupštinska podrška donijela raskol u SDP, ali je kazao da ta partija ne očekuje ništa za uzvrat. “Podrškom budžetu nećemo dozvoliti da neusvajanje i eventualna kriza vlasti bude alibi za kašnjenje najavljenih projekata za Rožaje. Mora se prestati sa praksom da se po pravilu ruši vlast tamo gdje DPS nije vlast”, kazao je Bralić.

BS je u Rožajama izgubio skupštinsku većinu krajem jula kada je raskinuo koaliciju sa SDP-om. Od tada pa do 27. decembra lokalni parlament se sastao jednom, kada je BS većinu obezbjedio glasovima odbornika SD-a.

Bonus video: