Veće plate internim revizorima

“Mjesečni dodatak na zaradu utvrđuje se u visini od 30 odsto osnovne zarade, za zvanje unutrašnjeg revizora u Skupštini Crne Gore, odnosno rukovodioca odjeljenja za unutrašnju reviziju, višeg revizora, starijeg revizora i mlađeg revizora”, navodi se u predlogu odluke
474 pregleda 2 komentar(a)
Ivan Brajović, Aleksandar Jovićević, Foto: Filip Roganović
Ivan Brajović, Aleksandar Jovićević, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 01.12.2018. 18:22h

Skupština Crne Gore će uvesti dodatak od 30 odsto za interne revizore u parlamentu. Kako je predviđeno predlogom koji je generalni sekretar parlamenta Aleksandar Jovićević dostavio Administrativnom odboru, plate bi trebalo da budu povećane zaposlenima u Odjeljenju za unutrašnju reviziju Skupštine. U predlogu odluke se pojašnjava i da je u tom Odjeljenju trenutno raspoređeno dvoje unutrašnjih revizora, zbog čega bi troškovi uvećanja na godišnjem nivou iznosili oko četiri hiljade eura.

“Mjesečni dodatak na zaradu utvrđuje se u visini od 30 odsto osnovne zarade, za zvanje unutrašnjeg revizora u Skupštini Crne Gore, odnosno rukovodioca odjeljenja za unutrašnju reviziju, višeg revizora, starijeg revizora i mlađeg revizora”, navodi se u predlogu odluke.

U obrazloženju odluke ističe se da je povećanje plata revizorima neophodno jer obavljaju kompleksne i složene poslove koji se odnose na reviziju sistema i procesa kod korisnika budžeta, kao i da su zaduženi za reviziju IPA fondova. Ističe se i da unutrašnji revizori imaju pristup svim informacijama i dokumentima, uključujući i dokumente označene određenim stepenom tajnosti.

“Pored toga, unutrašnji revizori u uspostavljenim jedinicama za unutrašnju reviziju kod korisnika budžeta vrše poslove unutrašnje revizije i kod manjih budžetskih korisnika koji nemaju uspostavljene jedinice, na osnovu sporazuma o povjeravanju poslova. U slučaju interne revizije Skupštine Crne Gore, za sada su povjereni poslovi unutrašnje revizije za Agenciju za nadzor osiguranja Nacionalnog savjeta Albanaca. O složenosti profesije unutrašnje revizije dovoljno govore propisani zakonski uslovi i obaveza sticanja sertifikata za ovlašćenog unutrašnjeg revizora u javnom sektoru, koji se stiče nakon teorijske i praktične obuke, kao i obavezna kontinuirana obuka”, navodi se u predlogu odluke.

Ističe se i da su unutrašnji revizori državni službenici sa posebnim ovlašćenjima zbog čega njihov posao isključuje mogućnost angažovanja na nekom drugom poslu “što sa ostalim službenicima nije slučaj”.

Bonus video: