Kad će leći milioni eura sa Maljevika?

“Blokirate račun na kojem nema ni eura, umjesto da prodate imovinu Sonube. Namjerno se opstruirala pravosnažna presuda”
85 pregleda 2 komentar(a)
SO Bar, sjednica, Foto: Radomir Petrić
SO Bar, sjednica, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 28.12.2016. 09:31h

Odbornici vlasti u Baru izglasali su juče budžet za 2017. godinu, od 17,3 miliona eura - 12,5 miliona u tekućem i 4,95 miliona u kapitalnom dijelu.

Savo Vujošević (DEMOS) pitao je zašto u budžetu nema 9,5 miliona eura duga za komunalije na Maljeviku, koliko je pravosnažnom sudskom presudom firma Sonuba dužna da plati Opštini.

Sekretar za imovinu, zastupanje i investicije Vido Dabanović naveo je da se taj proces “ne zaustavlja” i da je 27. juna Centralnoj banci predata blokada Sonube, čiji je račun od tada blokiran: “Ali priliva nema, izvršitelj u postupku mora naći drugi mehanizam i na tome se radi”.

“Blokirate račun na kojem nema ni eura, umjesto da prodate imovinu Sonube. Ovdje se namjerno opstruirala pravosnažna presuda. Opština ekspresno plaća presudu od milion eura za AD Put za koju nemamo papire, a neće da naplati 9,5 miliona koje je sud odobrio”, replicirao je Vujošević.

Dejan Đurović (DF) je drugi dan zaredom tražio da mu se odgovori - ko je iz Opštine po rebalansu davao garancije od 332.000 eura: “Neko je potpisivao i što treba i što ne treba, a pare su otišle iz opštine”.

“Nije cesija odrađena kako treba, neko je platio pare iz budžeta na drugu firmu, pa je AD Put ostao bez novca. Imamo nove sudske sporove koje ćemo izgubiti, nove situacije i garancije koje su potpisane i vi to niste uvrstili u budžet. Recite da ne znate šta je sve potpisivano”, istakao je Đurović.

Osman Subašić (SDP) je naglasio da se računa prihod od milion eura za komunalnu taksu „za što nema pravnog osnova, već time pravite biznis barijeru“.

Ismail Doda (DSCG) je rekao da Krajini ostaje urgentan problem rješavanja vodosnabdijevanja, za čiju je prvu fazu još osamdesetih godina 20-og vijeka bila dobijena građevinska dozvola.

Savo Pavlović (SD) je zatražio rješavanje kanalizacije u Polju i ukazao da su mostovi u toj MZ ugroženi od bujične snage Rikavca.

Branko Branković (DPS) je naveo da je barska vlast u ovom mandatu značajno poboljšala finansijsku disciplinu, “unaprijedila kapacitete za naplatu poreza na nepokretnosti i racionalizovala troškove opštinskih preduzeća”.

Vlast je izglasala i rebalans budžeta za 2016. koji je na 21. decembar ostvaren sa 94 posto.

Tekući budžet planiran na 11,060 miliona dosegao je 11,76 miliona, za 6,3 odsto više, a kapitalni, planiran na 3,85 miliona po rebalansu je 2,885 miliona - 19,4 posto manji jer nije bilo planirane prodaje placeva.

Bonus video: