Rožajski parlament napokon nastavio da radi: Usvojili budžet bez DPS-a i SD-a

Parlament zasjedao samo jednom od jula, kada je SDP raskinuo koaliciju sa BS-om
79 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 28.12.2016. 07:42h

Glasovima Bošnjačke stranke (BS) i Socijaldemokratske partije (SDP) rožajski parlament je juče usvojio završni račun za prošlu, rebalns za ovu i budžet za narednu godinu.

Podrška SDP-a najavila je obnavljanje koalicije sa BS-om koja je raskinuta krajem jula ove godine. Za to vrijeme lokalni parlament je zasjedao smo jednom, a predložene odluke su prošle zahvaljujući glasovima nezavisnih odbornika, odnosno SD-a.

Jučerašnjoj sjednici nijesu prisustvovali odbornici DPS-a i SD-a koji smatraju da „je na sceni politički javašluk gdje se opstanak vladavine BS-a kupuje sitnim interesima pojedinaca u SDP-u, a na ogromnu štetu građana“.

Hazbija Kalač (BDZ) vjeruje da odbornici DPS-a i SD-a nijesu bili na Skupštini jer „nijesu smjeli da se konfrontiraju svojim političkim šefovima koji su na državnom nivou u koaliciji sa BS“.

Iz DPS-a su istakli da duže od četiri mjeseca nijesu zakazivane sjednice lokalnog parlamenta „čime je derogirana njegova kontrolna funkcija“. Iz te partije smatraju da je razlog tome i što je BS ostao bez većine u parlamentu, nakon raskida sa SDP-om.

„Zato i značajno kasni donošenje završnog računa za 2015. godinu, kao i rebalans budžeta za 2016. godinu. Tokom te dvije godine značajno je ugroženo finansijsko stanje Opštine, te je budžet u vrlo kratkom periodu zadužen sa preko 10 miliona eura, od čega se na kreditna zaduženja odnosi preko sedam miliona“, saopšteno je iz kluba odbornika DPS-a.

U nemogućnosti BS-a da ranije obezbijedi neophodnu većinu značajnim temama se pristupilo na veoma neodgovoran način, smatraju u najvećoj opozicionoj partiji.

„Sjednica je zakazana tri dana pred kraj budžetske godine, a predložene su tri tačke dnevnog reda kojima se donese odluke i verifikuju ili se predlažu tokovi budžetskih sredstava u iznosu od preko 20 miliona eura”, kazali su iz DPS-a.

Razlog njihovog nedolaska na zasjedanje su i otkazi kadrovima DPS-a, te nemogućnost radnika koji su pokrenuli sporove da se obrate Komisiji za žalbe koju je lokalna uprava ukinula, „što je još jedan od dokaza bahatog ponašanja lokalne samouprave”.

Iz DPS-a su bojkotovali parlament i zbog nagovještaja ponovne koalicije BS-SDP.

„Taj nagovještaj nam daje za pravo da vjerujemo da će ostali članovi DPS-a zaposleni u lokalnoj upravi i preduzećima gdje je lokalna samouprava osnivač biti na udaru zbog novog ustupka BS-a SDP-u za najavljenu podršku u donošenju veoma važnih odluka za budžet lokalnog parlamenta“, saopštili su iz DPS-a.

Vladavina BS-a dovedena je u pitanje raskidom koalicije sa SDP-om prije pet mjeseci. Na sastancima koje su BS i SDP održali prethodnih dana navodno je dogovoreno obnavljanje koalicije. Jedan od uslova nezvanično je bio i povratak na posao otpuštenih radnika SDP-a.

SD: Očigledno razjasnili gdje su potrošena sporna 3 miliona eura

Iz SD-a su kazali da je na zasjedanju “nanovo promovisana nova-stara koalicija BS i SDP-a” i podsjetili da su nakon što su ljetos raskinuli koaliciju jedni druge međusobno teško optuživali.

“Iz BS-a su optužili kadrove SDP-a za nerad i nekompetentnost, dok je sa druge strane bivši poslanik i predsjednik OO SDP Rožaje Izet Bralić javno pitao većeg koalicionog partnera gdje i kako su potrošili preko tri miliona eura. Od tada je lokalna vlast funkcionisala bez jasno definisane skupštinske većine, što je i bio razlog za neodržavanje sjednica lokalnog parlamenta i za kašnjenje sa usvajanjem Završnog računa opštine Rožaje za 2015. godinu”, piše u saopštenju SD-a.

Tvrde da je BS pokušavao tada pregovarati i sa SD-om oko formiranja nove koalicione vlasti, ali da su oni tokom tih pregovora bili “principijelni i zahtijevali promjenu načina rada lokalne vlasti”:

“Očigledno da BS nije mogao da pristane na ovo, pa su 'spas' ponovo potražili kod SDP-a, sa čijim su odbornicima danas, pred licem rožajske i crnogorske javnosti, ponovo formirali novu-staru koaliciju i usvojili završni račun budžeta za 2015., rebalans budžeta za 2016., kao i budžet za 2017. godinu. Očigledno su zaboravili na međusobne uvrede i objasnili jedni drugima gdje i kako su potrošili 'sporna' tri miliona eura.”

Bonus video: