Pejović primio ambasadora Turske u Crnoj Gori

Pejović je zahvalio Turskoj na dosadašnjoj dobroj saradnji u procesu pristupanja EU, kao i na podršci procesu evroatlantske integracije
66 pregleda 0 komentar(a)
Serhat Galip, Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Gov.me/S. Matić
Serhat Galip, Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Gov.me/S. Matić
Ažurirano: 27.12.2016. 17:58h

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović primio je ambasadora Turske u Crnoj Gori Serhata Galipa sa kojim je razgovarao o ostvarenim rezultatima i daljim obavezama dvije države u procesu pristupanja EU.

Galip je čestitao Pejoviću na imenovanju i poželio uspješan rad novog ministarstva.

"Takođe je čestitao na integracijskim rezultatima koje je Crna Gora ostvarila u pristupanju oba saveza, NATO i EU. Informisao je ministra Pejovića o dosadašnjim rezultatima Turske u procesu pristupanja EU u kojima je otvoreno 15 poglavlja, od kojih je jedno zatvoreno, i upoznao ga sa sprovedenim reformama u pravcu dobijanja vizne liberalizacije. Ukazao je da su različiti pogledi na izbjegličku krizu doveli do zahlađenja odnosa na relaciji Turska - EU što je kao posljedicu imalo privremeno zamrzavanje pristupnih pregovora", navodi se u saopštenju Ministarstva evropskih poslova.

Pejović je zahvalio Turskoj na dosadašnjoj dobroj saradnji u procesu pristupanja EU, kao i na podršci procesu evroatlantske integracije, koja je potvrđena ratifikacijom Protokola o pristupanju NATO-u u turskom parlamentu.

"On je istakao da je Turska važna za stabilnost, kako Bliskog istoka, tako i Evrope i prenio očekivanje da će ubrzo doći do normalizacije odnosa i nastavka pristupnih pregovora s EU. Na toj liniji, ministar Pejović je uputio poziv turskom ministru za evropske poslove Omaru Čeliku poziv da posjeti Crnu Goru. Sagovornici su razmijenili mišljenje o reformama u oblasti vladavine prava i o situaciji na polju rješavanja migrantske krize. Saglasili su se o potrebi intenziviranja saradnje u duhu partnerstva i obostranih interesa dvije države", dodaje se.

Bonus video: