Predstavnici civilnog sektora ne idu na novogodišnji prijem Vlade

"Vlastima bliski mediji vode novu kampanju protiv najviđenijih NVO i njihovih lidera. Vladi bliska rektorka i njeni vojnici diskredituju NVO i njihove napore. Sve su to više nego dobri razlozi da se ne odazovemo pozivu", naveo je Muk
51 pregleda 1 komentar(a)
Stevo Muk, Foto: Institut alternativa
Stevo Muk, Foto: Institut alternativa
Ažurirano: 27.12.2016. 12:14h

Predstavnici deset nevladinih organizacija neće prisustvovati Novogodišnjem prijemu u Vili Gorica, saopštio je predsjednik Instituta alternativa Stevo Muk.

Razlog je, kako je naveo na svom Facebook profilu, što premijer Duško Marković ne odgovara na njihov zahtjev da primi predstavnike deset članova Savjeta za razvoj NVO i porazgovara o našim zahtjevima.

"Vlastima bliski mediji vode novu kampanju protiv najviđenijih NVO i njihovih lidera. Vladi bliska rektorka i njeni vojnici diskredituju NVO i njihove napore. Sve su to više nego dobri razlozi da se ne odazovemo pozivu", naveo je Muk.

Predstavnici deset nevladinih organizacija tražili su sastanak sa premijerom Duškom Markovićem, kako bi se riješilo pitanje funkcionisanja Savjeta za razvoj NVO.

Oni od Markovića, između ostalog, traže da razgovaraju o odnosu Vlade prema civilnom sektoru. U pismu Markoviću traili su da se imenuje novi predsjednik Savjeta i da se u to tijelo imenuju novi članovi u ime Vlade na nivou pomoćnika ili državnih sekretara.

Potpisnici pisma su sredinom godine zamrzli članstvo u Savjetu zbog odluke predsjednice Marije Vučinović da Vladi šalje mišljenje tog tijela bez konsultacije sa članovima iz NVO.

Pismo su potpisali Stevo Muk iz Instituta alternativa, Ana Novaković iz CRNVO, Aleksandar Dedović iz Alfa centra, Igor Milošević iz ADP Zid i Marina Vujačić iz Udurženja mladih sa hendikepom. Potpisnici su i Snežana Kaluđerović iz CGO, Vladan Nikolić iz Saveza paraplegičara, Mirela Korać iz Saveza udruženja roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju, Anica Maja Boljević iz Fonda za aktivno građanstvo i Veselin Šturanović u ime Foris Montenegra.

Bonus video: