Radunović napustio konferenciju, DF suspenduje učešće u radnoj grupi

Demokratski front je juče tražio da na današnjem sastanku Konferencije parlamentarnih odbora za evropske integracije u Skupštini prisustvuje i Milan Knežević
140 pregleda 57 komentar(a)
slaven radunović, Foto: Screenshot (Youtube)
slaven radunović, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 03.12.2018. 18:09h

Poslanik Demokratskog fronta (DF) u Skupštini Crne Gore, Slaven Radunović, napustio je Konferenciju odbora za evropske integracije/poslove država obuhvaćenih procesom stabilizacije i pridruživanja Jugoistočne Evrope (COSAP) i rekao da DF suspenduje učešće u Radnoj grupi za izborne reforme.

Radunović je bio domaćin konferencije, koju je, kako je kazao, odlučio da napusti iz solidarnosti prema kolegama Nebojši Medojeviću i Milanu Kneževiću.

On je poručio da je neophodno da Evropska unija "prekine da žmuri na jedno, ili nekad na oba oka", kada su u pitanju situacije poput one u kojoj se trenutno nalaze poslanici DF-a.

Radunović je kazao da cilj hapšenja Medojevića nije bio da se dođe do istine.

"Cilj je bio da se ljudi uhapse, ponize i da se običnom građaninu Crne Gore pokaže - gledajte kako ćete da prođete, kad ovako prolaze vaši narodni predstavnici", ocijenio je on.

Radunović je dodao i da je, kao predsjedavajući, trebalo da nakon izlaganja zamoli kamermane, koji su predstavnici medija, da napuste zasijedanje.

"Kad sam ja počeo da govorim o ovome, neko je zamolio novinare da izađu. Novinari i dalje prate odavde, ali kamermani ne. To vam je Crna Gora, to je lider u regionu", kazao je Radunović.

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Kripokapić, kazao je da je u pitanju tipičan primjer kršenja parlamentarnih principa od jedne grane vlasti, u ovom slučaju sudske i tužilaštve nad parlamentarnom.

"Ukoliko slobodu govora ne možemo zaštiti za poslanike, čemu se mogu nadati naši građani", poručio je Krivokapić.

On je tražio odluku Skupštine po ovom pitanju.

"To moramo da uradimo mi kao parlamentarci, da ne budemo robovi ni sudstva, ni tužilaštva. Mi tražimo pravo parlamenta da odgovara i odlučuje o tome", poručio je Krivokapić.

Demokratski front je juče tražio da na današnjem sastanku Konferencije parlamentarnih odbora za evropske integracije u Skupštini prisustvuje i Knežević, a prema njihovim planovima, on je trebalo i da se obrati prisutnima.

Na sastanku COSAP-a učestvuju šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav, delegacije parlamenata Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine i Srbije, poslanici država članica EU, predstavnici Vlade Crne Gore, diplomatskog kora i akademske zajednice.

Bonus video: