Radnička partija poziva na protest sjutra prije rasprave o budžetu

"Vladajuća partija je tokom predizborne kampanje obećavala procvat ekonomije, a sada želi da operezuje majke i djecu. Protest je samo upozorenje poslanicima da ne glasaju za ove pogubne mjere“, kazao je Vučinić
70 pregleda 4 komentar(a)
Radnička partija, Foto: Svetlana Mandić
Radnička partija, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 26.12.2016. 12:21h

Radnička partija (RP) Crne Gore organizuje sjutra protest na platou ispred Skupštine, sa počekom u deset časova, u terminu kada se u Parlamentu bude održavala sjednica na kojoj treba da se raspravlja o budžetu i predloženim mjerama štednje.

Prema riječima Janka Vučinića, predsjednika RP-a, dužnost partije čija načela su pravda, solidarnost i jednakost, bila je da organizuje protest protiv, kako je kazao, modernog harača koji Vlada želi da nametne.

"Vladajuća partija je tokom predizborne kampanje obećavala procvat ekonomije, a sada želi da operezuje majke i djecu. Protest je samo upozorenje poslanicima da ne glasaju za ove pogubne mjere“, kazao je Vučinić.

Prema njegovim riječima organizacija protesta nije privilegija ni Radničke partije, ni Unije slobodnih sindikata, ali je dobro što je iste neko organizovao i oni su, kako je kazao, tek početak protesta koji će uslijediti ukoliko predložene mjere štednje budu usvojene. Potrebno je, smatra Vučinić, da sve političke partije, nevladin sektor, kao i sindikalne organizacije, učestvuju u organizaciji narednih protesta koji treba da traju sve dok se najavljene mjere povuku.

Povećanje akcize na gorivo, prema riječima predsjednika Radničke parije, usloviće poskupljenje svih namirnica i, kako je kazao, obistiniće se izjava bivšeg premijera Mila Đukanovića, da je gorivo luksuz. Ukidanje minulog rada za 2017 i 2018.godinu samo je, smatra lider Radničke partije, uvod u ukidanje kompletnog minulog rada.

"Od 700 miliona eura neplaćenog poreza Vlada je za narednu godinu planirala da naplati 12 miliona. Odakciza će uštedjeti 32 miliona, naknada za majke sa troje i više djece 16 miliona, a od dječjeg dodatka 1,6 miliona. Simović je kazao da svi podjednako treba da podnesemo teret. Kakva je to solidarnost kada funkcionerima čije su plate od 2.000 eura iste smanjuju osam odsto, a majkama 25 odsto“, pitao je Vučinić.

Prema njegovim riječima niko u javnom sektoru, uključujući i predsjednike države, Parlamenta i Vlade ne treba da imaveću platu od dvije prosječne zarade.

Vladan Šćepanović je kazao da protest Radničke partije nema političku pozadinu, dok je Željka Savković reklada to nije „politikanstvo, već borba za život i goli opstanak“.

Oni su pozvali sve građane, bez obzira na političku opredijeljenost, da sjutra u deset časova dođu ispred Skupštine, a u iz Nikšića je najavljen organizovan prevoz u 8,15 h, ispred Sindčela.

Bonus video: