Abazović: Rožaje je nekad imalo industriju i proizvodnju, aktuelna vlast je sve to ugasila

“Najveći problem Rožaja ali i kompletnog sjevera jeste odlazak mladih ljudi. U posljednje vrijeme svjedoci smo i sve većeg odlaska starijih ljudi. Građani su kazali da nema porodice u gradu iz koje makar jedan član nije iseljen. Ovo predstavlja ogroman problem za malo društvo kakvo je crnogorsko”, istakao je Abazović
2349 pregleda 3 komentar(a)
Abazović i rukovodstvo GP URA u Rožajana, Foto: GP URA
Abazović i rukovodstvo GP URA u Rožajana, Foto: GP URA

Predsjednik Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović saopštio je juče da je Rožaje nekad imalo industriju i proizvodnju ali je aktuelna vlast sve to ugasila.

Kako je saopšteno iz GP URA, Abazović sa rukovodstvom partije boravio je juče u radnoj posjeti Rožajama gdje je sa aktivistima i građanima razgovarao o aktuelnoj političkoj i društvenoj situaciji na lokalnom i državnom nivou.

"Nedopustivo da Rožaje sa takvim resursima bude opština iz koje se samo odlazi. Rožaje je nekad imalo industriju i proizvodnju ali je aktuelna vlast sve to ugasila. Budućnost grada leži u malom porodičnom preduzetništvu koji u zemljama Zapadne Evrope čini okosnicu privrednog razvoja. Toga danas ovdje nema a najveći problem je što nema ni volje u lokalnoj upravi da se tako nešto napravi. Budućnost za koju se URA zalaže mora počivati na pravednijem i slobodnijem društvu kao glavnom generatoru napretka", naveo je Abazović.

U saopštenju se navodi da su građani Rožaja, Abazoviću predstavili neke od gorućih problema ovog grada pri čemu je poseban akcenat stavljen na svakodnevni odlazak ljudi.

“Najveći problem Rožaja ali i kompletnog sjevera jeste odlazak mladih ljudi. U posljednje vrijeme svjedoci smo i sve većeg odlaska starijih ljudi. Građani su kazali da nema porodice u gradu iz koje makar jedan član nije iseljen. Ovo predstavlja ogroman problem za malo društvo kakvo je crnogorsko”, istakao je Abazović.

Iz GP URA su naveli da je apostrofiran i problem nezaposlenosti ali i nekompetentnosti u radu lokalnih službenika kao i partijsko zapošljavanje.

“U gradu gotovo da i nema privrede. Višedecenijska vlast je proizvodne pogone i fabrike potpuno uništila. URA je još ranije predstavila program "Posao za sve" koji se odnosi na neophodnu reformu ekonomskog sistema. Tu smo predvidjeli neke od konkretnih mjera za ozdravljenje naše ekonomije. Prije svega mjera za smanjenje poreza na zarade za preduzetnike kako bi se taj novac mogao preusmjeriti za razvoj biznisa. Takđe, potrebno je omogućiti beskamatne kredite za one koji počinju biznis i omogućiti lakši pristup kredita građanima sa sjevera iz EU fondova”, zaključuje se u saopštenju GP URA.

Bonus video: