Amfilohije smijenio Nikodima sa mjesta igumana

MCP je, kako su kazali, više puta do sada pozivala narod u Crnoj Gori da se izjasni po svojoj savjesti, bez straha, ne podliježući pritiscima koji ovih dana izbijaju na vidjelo.
110 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.03.2011. 15:57h

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije razriješio je dužnosti igumana manastira Dajbabe Nikodima Bogosavljevića nakon nepromišljenog i netačnog iskaza o nacionalnom izjašnjavanju naroda u Crnoj Gori na predstojećem popisu stanovništva, saopšteno je iz Mitropilije crnogorsko primorske (MCP).

Bogosavljević je u emisiji Pitajte sveštenika, radija Svetigora, kazao da crnogorsku naciju nije stvorio Bog nego da je ona plod ljudskih sujeta i slabosti, i da je “generalno tvorac crnogorske nacije đavo u suštini stvari“.

“Nakon nepromišljenog i netačnog iskaza protosinđela Nikodima (Bogosavljevića) u emisiji Radija Svetigora „Pitajte sveštenika“ o nacionalnom izjašnjavanju naroda u Crnoj Gori na predstojećem popisu stanovništva, njegovo visokopreosveštenstvo arhiepiskop cetinjski mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ga je razriješio dužnosti nastojatelja manastira Dajbabe”, navodi se u saopštenju MCP.

MCP je, kako su kazali, više puta do sada pozivala narod u Crnoj Gori da se izjasni po svojoj savjesti, bez straha, ne podliježući pritiscima koji ovih dana izbijaju na vidjelo.

“Upravo to, i samo to, je zvanični stav Pravoslavne crkve u Crnoj Gori”, kazali su iz MCP.

Kako su naveli, da popis stanovništva, koji je u demokratskim zemljama statistički čin, ovdje nije ispolitizovan, taj svoj stav ne bi trebalo ni da iznose.

“Pojedinci, pa i klirici Crkve, mogu i javno, da iznesu svoj lični stav o svakom životnom pitanju, po slobodi od Boga im datoj, ali ako on narušava život Crkve, dužni su da podnesu odgovarajuće posljedice i prizvani su na pokajanje“, kazali su iz MCP.

Oni su naveli da ih je, kao i nepromišljeni čin protosinđela Nikodima, rastužila i “zluradost sa kojom je on u dijelu crnogorske javnosti dočekan”.

“Pravoslavna crkva svuda u svijetu, pa i u Crnoj Gori, osim na ljubavi Božjoj počiva i na slobodi koja iz te ljubavi proističe i koju je Bog dao svakom čovjeku, da bi po njoj hodio kroz svoj zemni život, na putu ka vječnom spasenju”, kaže se u saopštenju.

Tu slobodu, dodaje se, svako pojedinačno koristi po svojoj savjesti.

“Bog nikoga ne prisiljava ni na što, čak ni na dobrodjelanje, a tako, po prirodi stvari, ni Crkva”, kazali su iz MCP.

Bonus video: