Anđušić: Ponašanje Demokrata razumijemo kao dio demokratskog sazrijevanja

Poslanik DPS-a je ocijenio da je poseban kvalitet u dosadašnjem radu Odbora to što su usaglasili stavove i zakonska rješenja sa predstavnicima NVO i akademske zajednice
1648 pregleda 16 komentar(a)
Anđušić, Foto: Boris Pejović
Anđušić, Foto: Boris Pejović

DPS je tolerantan na sve laži i klevete kojima Demokrate nastoje da po svaku cijenu sebi obezbijede alibi što su glasovima DPS-a dobili dva člana u Odboru, i što je odluka o formiranju Odbora prethodno izmijenjena na osnovu zajedničke inicijative DCG i vladajuće većine, saopštio je poslanik DPS-a Mihailo Anđušić.

"Naš cilj je da permanentno unapređujemo izborne zakone i izborni ambijent, u koji, sudeći po izlaznosti na svim prethodnim izborima, građani imaju visok stepen povjerenja. Takođe, ocjene sa svih relevantnih međunarodnih adresa glase da su svi prethodni izbori bili pošteni i fer", saopštio je on.

Ipak, dodaje Anđušić, u toj stranci su zainteresovani da dodatno unaprijede izborne zakone kako bi otklonili sve sumnje u kvalitet i transparentnost izbornog procesa.

"Zašto? Zato što DPS-u najviše odgovara ambijent u kojem niko nema mogućnost da traži opravdanje za svoj izborni poraz. Čini se da su u opoziciji svjesni da će nas rad u Odboru dovesti do ambijenta u kojem neće postojati izgovor za izborni poraz, pa se grčevito bore da, ako ne opstruiraju, a ono makar odgode dan kada će konačno morati da priznaju poraz i time preuzmu odgovornost pred svojim biračima, odnosno podnesu ostavke i trajno napuste politiku", saopštio je Anđušić.

"Tolerantni smo na sve laži i klevete kojima Demokrate nastoje da po svaku cijenu sebi obezbijede alibi što su glasovima DPS-a dobili dva člana u Odboru, i što je odluka o formiranju Odbora prethodno izmijenjena na osnovu zajedničke inicijative DCG i vladajuće većine. Njihovo ponašanje u ovoj fazi razumijemo kao dio demokratskog sazrijevanja, spremni da budemo tolerantni zbog viših političkih ciljeva - unapređenja izbornog ambijenta, prije svih. Očito je da u njihovom neozbiljnom doživljaju politike, razgovarati sa svima znači slabost, a ne osnovnu vrijednost parlamentarne demokratije?! Ipak, moraju početi da se na takvu praksu navikavaju", dodao je Anđušić.

On je ocijenio da je poseban kvalitet u dosadašnjem radu Odbora to što su usaglasili stavove i zakonska rješenja sa predstavnicima NVO i akademske zajednice.

"DPS je, dakle, radila sve vrijeme, posvećena cilju da ovaj važan posao dovedemo do kraja i da obezbijedimo što bolji politički "proizvod" odnosno set predloga zakona i drugih rješenja u skladu sa najvišim standardima EU i sa preporukama ODHIR-a. Zbog takvog ozbiljnog pristupa politici decenijama smo centralna snaga crnogorske političke scene i zasigurno ćemo nastaviti da to budemo i nakon narednih Parlamentranih izbora", zaključio je u svom saopštenju poslanik DPS-a Mihailo Anđušić.

Bonus video: