Bajden traži udar na kriminalce

Državna sekretarka Hilari Klinton je nakon sastanka sa Lukšićem rekla da je zadovoljna napretkom Crne Gore ka EU i NATO
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2011. 23:13h

Od specijalnog izvještača “Vijesti” iz Vašingtona

Crna Gora je napredovala u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, ali na rješavanju tog problema treba još da radi, kazao je juče potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden.

On je, u razgovoru sa premijerom Igorom Lukšićem u Bijeloj kući, ocijenio da je u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala potrebna saradnja sa SAD i zemljama regiona. Lukšić je crnogorskim novinarima kazao da bezbjednosne službe dvije države dobro sarađuju i da su neke od akcija u Crnoj Gori rezultat te saradnje.

“Kao što je potpredsjednik Bajden rekao koristeći se terminologijom američkog fudbala, napravili smo dugačak put, ali da bi poentirali treba da pređemo još onih deset jardi crvene zone. Ponekad je to mnogo teže nego onih 90 jardi”, rekao je Lukšić nakon sastanka sa Bajdenom.

Bajden je, prema Lukšićevim riječima, pohvalio napredak Crne Gore na putu ka EU, poručujući da očekuje dobre vijesti iz Brisela.

Premijer je ocijenio da se Crna Gora sada nalazi na pola puta i da država može da se nosi sa problemima sa kojima se suočavaju sva društva.

"To ne znači da smo mi to ostavili po strani. Naprotiv, ulazimo u najzahtjevniju fazu koja će trebati dosljednu primjenu zakonodavstva", naglasio je Lukšić.

On je sa Bajdenom razgovarao o oblasti bezbjednosti na putu Crne Gore ka NATO. Lukšić je najavio da će Crna Gora pojačati učešće u ISAF misiji u Avganistanu, ali da to ne znači povećan broj vojnika.

"Radimo na tome da tamo povećamo broj instruktora, a da smanjimo broj vojnika na terenu”, istakao je Lukšić.

Državna sekretarka Hilari Klinton je nakon sastanka sa Lukšićem rekla da je zadovoljna napretkom Crne Gore ka EU i NATO.

“Nastavićemo da podržavamo sve napore i reforme premijera i njegove vlade”, rekla je ona.

Zelik obećao povoljne kredite Svjetske banke

Direktor Svjetske banke Robert Zelik zadovoljan je rezultatima koje je Crna Gora postigla na putu ka EU. On je, nakon sastanka sa Lukšićem, kazao da Svjetska banka “potpuno podržava reforme Vlade”:

“Vjerujemo da su pred Crnom Gorom veliki izazovi ako se uzmu u obzir ekonomske poteškoće unutar EU, ali mislimo da je Vlada vrijedno radila da izgradi jake temelje za budućnost. U isto vrijeme, Vlada je stvorila otvorene institucije i bolje okruženje za investicije. Imali smo priliku da razgovaramo o pojedinim problemima u razvojnim planovima Crne Gore. Razgovarali smo o ulogama IFC-a (International finance Corporation) i privatnog sektora. Pričali smo o potencijalnim infrastrukturnim projektima, naprecima koje smo postigli u poljoprivredi, a posebno o radu u bankarskom sektoru”, istakao je Zelik.

On je dodao da Svjetska banka “podržava Lukšića i narod Crne Gore”. “Ostaćemo u kontaktu u predstojećem periodu, kako bi podršku i realizovali”, obećao je Zelik.

Luksic je kazao da je sa Zelikom razgovarao o ekonomskoj krizio uEvropi i naporima koje Crna Gora čini da postigne finansijsku stabilnost. On je najavio nova zaduživanja, ističući da je od Zelika dobio obećanja da će kredite dobijati pod povoljnijim uslovima.

Galerija

Bonus video: