Bečić i Abazović diktiraju teme, opozicija na dobrom putu

Opozicione partije na izborima u Podgorici bave se lokalnim, a ne kao ranije - identitetskim pitanjima
117 pregleda 22 komentar(a)
Dritan Abazović, Aleksa Bečić, Foto: Koalicija za 21. vijek
Dritan Abazović, Aleksa Bečić, Foto: Koalicija za 21. vijek
Ažurirano: 17.05.2018. 20:12h

Predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring (CEMI) Zlatko Vujović je ocijenio da se kampanja za lokalne izbore prvi put razlikuje od dosadašnjih jer su Demokrate i URA uspjeli da je usmjere ka programskim pitanjima i da izbjegnu nametnute teme preuzete sa nacionalnih izbora, prvenstveno identitetska pitanja.

“Ne samo da su se sami opredijelili za predlaganje konretnih rješenja već su uspjeli da poguraju i druge partije u tom smjeru. Koalicija Demosa i SDP se kreće u tom smjeru. Predstavnici opozicionih partija očigledno počinju da shvataju da je građanima moguće prići lakše sa tretiranjem konkretnih problema koji ih pogađaju”, kazao je Vujović.

Jedino koalicija Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije (SNP), dodao je on, ne uspijeva da se uklopi u novu stvarnost, insistirajući na nacionalističkom pristupu kojim se podjele produbljuju: “Izjave njihovog kandidata za gradonačelnika u Kučima su najbolja potvrda teze da nudite podjele, onda kada nemate šta drugo da ponudite“.

Nosilac liste koalicije DF-SNP Slaven Radunović je tokom posjete Kučima, kazao da će, ukoliko budu dio nove vlasti u Podgorici, izmjestiti spomenik vojvodi Mirku Popoviću sa Trga nezavisnosti. Radunović je tada kazao i da će ljudima obezbijediti puteve i vodosnabdijevanje, da mogu normalno da funkcionišu.

Koalicija “Za 21. vijek”, koju čine Demokrate i URA, najavila je da će izgraditi šetalište pored Morače, nacionalni stadion, formirati gradski vaterpolo klub, da će modernizovati gradski saobraćaj kako se “građani ne bi vozili nebezbjednim i ekološki neprihvatljivim autobusima starim i do 37 godina”, kao i da će napraviti tramvajsku liniju od Tološa do Starog aerodroma i tri nove dugo obećavane pijace. Građanski savez za promjene, koji čine SDP i Demos, najvio je izgradnju gradske bolnice, besplatan prevoz osnovcima iz prigradskih naselja, obavezno godišnje izdvajanje od pola miliona eura za izgradanju škola i vrtića, ukidanje brojnih nepravednih nameta lokalanim preduzetnicima i izgradnju druge gimnazije.

“URA i Demokrate su očigledno bolje pripremljeni te imaju cijeli niz projektnih rješenja koja pokazuju da znaju što žele da promijene ako dobiju mandat. Iako je riječ o jednom uobičajenom pristupu u razvijenim demokratijama, ipak to je nešto novo za Crnu Goru, makar kada je riječ o opoziciji. Opozicija se nikad nije trudila da pokaže da ima odgovore na probleme građana, pa čak ni kad je imala priliku da upravlja opštinama. Čak i tada su joj bila značajnija identitetska nego lokalna pitanja“, kađe Vujović.

Građanski savez za promjene je, podvlači Vujović, poslao dobru poruku insistiranjem na konceptu garađanina, tako da time utiču na druge da izbjegavaju nacionalistički diskurs.

“Šteta je što nedostaje konkretna rasprava u javnosti između nosilaca liste o konkretnim pitanjima razvoja Podgorice i drugih opština”, kaze Vujović, navodeći da je primjetno i da sve partije počinju sve više da komuniciraju sa velikim brojem pojedinaca.

“Nema više velikih skupova, ali političari postaju dostupniji građanima. To govori da sporo, ali ipak sigurno, građani počinju da posvećuju veću pažnju malim pitanjima koja ih pogađaju, a manje velikim temama. Dominacija lokalnih tema, posebno sa strane opozicije može ohrabriti opozicione birače da izažu većem broju nego na prošlim predsjedničkim izborima. No, neke partije nemaju očigledno što da ponude pa pričaju o gej brakovima, odnosno da ih neće dozvoliti jer se teško snalaze u priči gdje građani traže da im se na lokalnim izborima ponude rješenja lokalnih problema”, zaključio je Vujović.

DPS nema zamjenu za Mugošu, mladi su im samo fasada

Vujović je ocijenio da su Demokrate i URA uvođenjem mladih ljudi na liste uticali i na druge partije, prije svega na Demokratsku partiju socijalista (DPS).

“Primjetno je da je i DPS otvorio listu za mlađe profesionalce. Na listi DPS-a ima veoma uspješnih mladih profesionalaca, ali ipak ne u vrhu liste. DPS je vrh liste na podgoričkim izborima ostavio partijskim vojnicima”, kaže Vujović. Nosilac liste je profesor na Fakultetu političkih nauka Ivan Vuković, dok su iza njega Slavoljub Stijepović, Vladan Vučelić, ministarka ekonomije Dragica Sekulović...

“Nekadašnji gradonačelnik Miomir Mugoša je uspijevao, u prva dva mandata, da demonstrira superiornost u odnosu na opoziciju upravo time što je vladao lokalnim pitanjima i imao konkretne odgovore. DPS nije uspio da izgradi novo ime umjesto Mugoše, te se opredijelio da na vrhu liste bude više neubjedljivih pojedinaca, koji odražavaju ravnotežu između frakcija, a manje one koji imaju potencijal da rješavaju probleme“, ocjenjuje Vujović navodeći da je sličan problem sa Demokratama i URA: “Nedostaje im dovoljan broj afirmisanih profesionalaca na listi, a neka predizborna obećanja su megalomanska, ali i upitne potrebe kao recimo izgradnja zoološkog vrta”.

Bonus video: