Bez prava za Srbe nema izbornih reformi

Knežević uslovio glasanje za izborne zakone promjenom Ustava i formiranjem tehničke vlade
9660 pregleda 196 komentar(a)
Knežević, Foto: Boris Pejović
Knežević, Foto: Boris Pejović

Demokratski front (DF) neće učestvovati u izbornim reformama ukoliko promjenama Ustava ne bude obezbijeđena ravnopravnost srpskom narodu i ako ne bude formirana tehnička vlade, kazao je član Predsjedništva DF-a Milan Knežević. Predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) kazao je i da u ovom trenutnu ne postoji minimum uslova da se predstavnici DF-a vrate u Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i ostalog zakonodavstva.

“Demokratski front je suspendovao rad u Odboru za reformu izbornog zakonodavstva nakon što je Nebojša Medojević u ponoć protivustavno kidnapovan na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog. U ovom trenutku ne postoji ni minimum mogućnosti da se vratimo u Odbor. Bez izmjena i dopuna Ustava kojim bi se obezbijedila ravnopravnost srpskog naroda i bez tehničke vlade, čak ni hipotetički ne postoji mogućnost da glasamo za izborni zakon”, kazao je Knežević u razgovoru za “Vijesti” i istakao da je ideja o tehničkoj vladi sahranjena dogovorom vladajuće koalicije i Demokratske Crne Gore o radu Odbora za izborne reforme.

“Ideja o tehničkoj vladi je sahranjena onog trenutka kad su Demokrate i DPS zajednički dogovorili i usaglasili amandmane. Uostalom to nedvosmisleno piše u tekstu sporazuma. Nijednim slovom se ne pominje tehnička vlada koja bi se formirala na paritetnoj osnovi i na čijem čelu bi se nalazila vanstranačka ličnost. Ako piše, a ja nisam dobro vidio, volio bih da me neko demantuje”.

Koliko je medijski rat sa Demokratama loša poruka opozicionim biračima? Posebno, zbog činjenice da sa njima dijelite vlast u Budvi i Herceg Novom...

Opozicione svađe sigurno ne mogu uticati motivišuće na opoziciono biračko tijelo i apstinente. Nemam namjeru da se bavim hronologijom opozicionih svađa, čak sam pomalo umoran da ukazujem na ono što je očigledno, ali nikako ne mogu prihvatiti da se radi samo o političkom sukobu DF-a i Demokrata. U proteklih dvadeset dana javnost je imala priliku da se uvjeri da su naši politički stavovi o dogovoru koji su postigle Demokrate sa DPS-om, identični stavovima koje su saopštavali SNP, URA, Ujedinjena, SDP, Radnička partija i nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović. Na jednoj strani imamo 30 opozicionih poslanika koji smatraju da je dogovorom pričinjena nepopravljiva šteta opozicionim jedinstvu, a na drugoj strani imate devet poslanika koji ubjeđuju javnost da treba više vjerovati njima nego sopstvenim očima.

U pojedinim saopštenjima DF-a bilo je elemenata govora mržnje prema seksualnim manjinama u Crnoj Gori. Zbog čega se nijeste ogradili od takvih istupa?

Saopštenja Fronta nisu usmjerena protiv LGBT zajednice, već su jasno targetirala jedan broj pripadnika ove zajednice u političkim subjektima i NVO, koji zloupotrebljavajući seksualnu orijentaciju, saopštavaju agresivne i heterofobne stavove protiv lidera DF-a. Valjda je teža kvalifikacija saopštiti bezočnu laž da smo mi bojkotovali izbore u Nikšiću kako bi dobili oslobađajuću presudu u tzv. državnom udaru. A čitava javnost zna da smo Andrija Mandić i ja osuđeni na pet godina zatvora, da sam već bio četiri mjeseca u zatvoru, i da se protiv Nebojše Medojevića i dvanaest funkcionera DF-a vodi montirani postupak za tzv. pranje novca. Javnosti radi, ideju o bojkotu nikšićkih izbora su upravo predložile Demokrate, i to ne zbog solidarnosti, već činjenice da bi na tim izborima doživjeli debakl. Kako je moguće da su samo mjesec nakon nikšićkih izbora zaboravili na “solidarnost” i prvi predali listu za izbore u Herceg Novom. I to baš u danima kad je SDT Milivoje Katnić podigao optužnicu protiv Mandića i mene.

Protiv vas su zbog toga podnijete i krivične prijave...

Sa velikim nestrpljenjem očekujem najavljene sudske procese na kojima će naši tužioci morati da dokažu u kom smo to dijelu povrijedili njihove seksualne slobode i osjećanja. Volio bih da su podigli krivične prijave i protiv poslanika iz stranaka nacionalnih manjina kad nisu glasali za Zakon o istopolnim zajednicama. Tada niko protiv njih nije vodio medijsku hajku, već su ih proglašavali draguljima u multikonfesionalnoj i multivjerskoj riznici Crne Gore.

Da li ćete se odazvati pozivu predsjednice SDP-a Draginje Vuksanović Stanković na pregovore? Smatrate li da opozicija može naći zajednički jezik nakon brojnih svađa?

Za poziv SDP-a sam saznao iz medija, što unaprijed indicira da se radi o medijskoj promociji nove predsjednice SDP-a. Dok ne dobijemo pisani poziv sa pripremljenim materijalom u kojem se nalaze predlozi i rešenja za novonastalu političku krizu, ne bih se konkretnije izjašnjavao o mogućem učešću na tom sastanku.

Hoćete li se odazvati na eventualne proteste koje su najavile Demokrate i pokret “Odupri se” ukoliko do 1. decembra ne bude formirana tehnička vlada?

Za stav o zajedničkim protestima Demokrata i pokreta “Odupri se” koji bi otpočeli 1. decembra takođe sam saznao iz medija. On je postavljen po principu “što bi bilo ako ne bi bilo”, pa sam uvjeren da ni potpisnici tog saopštenja ne vjeruju u njega. Valjda je svakom jasno da bez učešća Fronta nema masovnih, organizovanih i beskalkulantskih protesta.

Podrška Peroviću kad vidimo autobuse iz Ulcinja i Rožaja

Zbog čega vaši predstavnici nijesu bili na sastanku “Odupri se” početkom avgusta?

Pokret “Odupri se” raspao se još prije par mjeseci, ti ljudi nemaju dovoljno snage da pregovaraju. Džemal Perović je uništio pokret zato što je postao marioneta određenih lidera opozicije. Ovo je izjavio jedan od lidera pokreta “Odupri se”, Demir Hodžić i njegova izjava predstavlja najbolji rendgen stvarnog stanja u pokretu i njihove zavisnosti od jednog broja političkih subjekata. Ako neko ne vidi da su protesti u ovakvom formatu ubijeni, i to od strane organizatora, koji nam nisu dozvoljavali da se miješamo jer smo “previše kompromitovani”, onda se tu više ne radi o političkom sljepilu. S obzirom na DF-ov dosadašnji doprinos protestima i svakodnevno minimiziranje od strane organizatora i samoproklamovanih lidera, lično ću insistirati na Predsjedništvu DF-a da podržimo Džemala Perovića, tek, kad vidimo kolone autobusa iz Ulcinja, Tuzi i Rožaja koji dolaze u Podgoricu da protestuju.

Očekujemo Vučićevu pomoć

I pored poziva DF-a da prekine političke odnose sa Đukanovićem, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić to nije učinio. Kako to komentarišete?

Naši posljednji susreti sa Vučićem djeluju ohrabrujuće i vjerujem da ćemo u narednom periodu imati konkretne rezultate koji se tiču očuvanja državotvornog identiteta srpskog naroda u Crnoj Gori. Svjestan sam činjenice da ne mogu, niti imam pravo da utičem na politiku jedne nezavisne države, ali i dalje ostajem pri stavu da na ovakvu antisrpsku politiku koja se vodi u Crnoj Gori treba odgovoriti recipročno i bez zadrške.

Bonus video: